Szövetbankban az emlőrákos leletek

Az Egyesült Királyságban megnyílt az első emlőrákszövet-bank, amelyet az Egyesült Királyság és Írország minden kutatója használhat – ez feltehetően nagy lökést ad majd az emlőrákkutatásnak. A bank négy vezető kutató intézmény és az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) egyedülálló kooperációjának az eredménye.

A forradalmian új bank nemcsak a donorok emlőszövet mintáit tárolja, de valamennyi, a donor emlőrákjára vonatkozó adatot és a donor vérmintáját is. Szövetmintákat egy nagyon fejlett online portálon igényelhetnek a kutatók, bárhol és bármilyen intézménynek is dolgozzanak az Egyesült Királyságban vagy Írországban – számolt be a Medical Online cikke. A bankot egy kutatással foglalkozó jótékonysági szervezet finanszírozza.

A rákszövet mellett a kutatók hozzáférhetnek minden fontos, a rákkal kapcsolatos adathoz is: megismerhetik jellegzetességeit, az alkalmazott kezeléseket és a családi anamnézist. Később megtudhatják azt is, hogy mennyire voltak hatásosak a kezelések, és hogy progrediált vagy kiújult-e a betegség.

Mindeddig a megfelelő szövetmintákhoz való hozzáférés nehéz volta kifejezetten akadályozta azt, hogy a tudományos eredmények alapján új kezelések szülessenek. A Breast Cancer Campaign Szövetbank azután jött létre, hogy egy áttekintő tanulmányban kimutatták, hogy az emlőrákkutatás fő akadálya a jó minőségű szövetminták ritkasága. A kutatók gyakran hónapokig kerestek megfelelő szövetmintát, s ez hátráltatta a kutatást és közvetve a terápiák kifejlesztését is. Az áttekintés 50 vezető, különböző országokban élő emlőrákkutató tapasztalataira épült.

Alastair Thompson professzor, a szövetbank elnöke és a Dundee-i Egyetem sebész-onkológusa a következőket mondta: „Azt reméljük, hogy a következő évtizedben a szövetbanknak hasonlóan nagy hatása lesz az emlőrák halálozásának csökkentésére, mint amilyen például a tamoxifennek, a sugárterápiának, a jó minőségű műtéteknek és a kemoterápiának van. Az Egyesült Királyságban évente mintegy 47.000 nőben és 300 férfiban mutatnak ki emlőrákot. Bízunk benne, hogy egy nap minden ilyen betegnek felajánlják majd a lehetőséget, hogy adományozza emlőrákszövetét a szövetbanknak – ez életfontosságú lenne a kutatás és a gyógyítás érdekében.”

Jelenleg kb. 2500 beteg szövetmintáját tárolják a bankban. A betegektől a diagnózis megállapítása után engedélyt kérnek, hogy emlőrákszövetük a bankba kerülhessen. Mivel csak olyan szövetet juttatnak el a bankba, amelyre már nincs szükség a diagnózis felállításához, ez nem befolyásolja a diagnózis vagy a kezelés folyamatát.

Csak azok a betegek tudják szövetmintájukat a banknak adni, akiket valamelyik együttműködő intézményben kezelnek. Most még csak hét ilyen van, de az elkövetkező hónapokban egy új intézmény fog csatlakozni az együttműködők csoportjához.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák
Az emlőrák célzott biológiai kezelései
Az Európai Bizottság támogatja az áttétes emlőrák célzott kezelését
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Rákkutatás a betegek részvételével (5.)
Rákkutatás a betegek részvételével (4.)
Rákkutatás a betegek részvételével (3.)
Rákkutatás a betegek részvételével (2.)
Rákkutatás a betegek részvételével (1.)
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért

Top