Szűkítik a célzott rákterápiára jogosultak körét

Májustól szűkül azon tüdőrákosok köre, akik célzott biológiai terápiában részesülhetnek. Míg jelenleg nagyjából nyolcvan betegnél alkalmazták az érintett eljárást, tavasztól, egy törvényi módosítás hatályba lépését követően ötvenben maximalizálja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azoknak a számát, akik ezzel a terápiás módszerrel élhetnek.

A célzott biológiai terápiák lényege, hogy a hagyományos kemoterápiával ellentétben, nem minden sejtre, hanem csak a daganatos sejtekre hatnak; az egészséges sejteket alig károsítják, kevés mellékhatásuk van, a beteg életminőségét azonban jelentősen javítják, és meghosszabbíthatják a várható élettartamot.

A terápia hazánkban 2007 óta elérhető, ám igen drága, és a hozzáférés előfeltétele az OEP által befogadott egyedi méltányossági kérelem. Önköltségi áron csak nagyon kevesen tudják vállalni ezt a hatékony módszert, ám a kérelem befogadása időigényes folyamat. Amint arról a Házipatika beszámolt, a most elfogadott változtatás értelmében azonban ötven főben maximalizálták a terápiában részesülhetők számát, és új beteg csak akkor kaphat célzott biológiai terápiás gyógyszert, ha azt egy másik tüdőrákosnál már abbahagyták.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, és a halálozási listán is első helyen áll, évente nagyjából tízezer új esetet regisztrálnak.

Kapcsolódó cikkek:
Célzott biológiai terápiák tüdõrákban
Kemoterápia: sejtmérgektõl a célzott kezelésekig
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?

Top