Tavasszal nyílnak a méltóság virágai

2008-ban is folytatódik az a figyelemfelhívó hospice rendezvénysorozat, amely a végstádiumú betegek ápolására, gondozására igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy minél kevesebben legyenek olyanok, akiknek egyedül, elhagyatottan kell leélniük életük utolsó szakaszát.

A hazai hospice mozgalom tavaly csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely célja a társadalom széles rétegeivel jobban megismertetni a hospice mozgalmakat, sárga nárciszok ültetésével felhívni a figyelmet a beteg emberekel való szolidaritás fontosságára.

A “méltóság mezeje” programot a brit Marie Curie Cancer Centre indította el először “Fields of Hope” elnevezéssel, majd a kilencvenes évek végén csatlakozott a mozgalomhoz Lengyelország is. Az eseménysorozatot tavaly már Budapesten és Debrecenben is megrendezték. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a programba iskolákat is bevonnak, hogy már gyermekkorban elkezdődhessen egy olyan tudatos nevelés, mely a szenvedő emberrel való együttérzést, a betegséghez, halálhoz való viszonyt természetessé teszi.

Az idei első programra március 26-án, szerdán 15.30-kor Debrecenben a Baltazár Dezső téren kerül sor, majd április 4-én, pénteken 15 órára várnak mindenkit a Margit Szigetre, a Pest-Buda emlékműhöz, hogy egy közös sétával közösen fejezzék ki a gyógyíthatatlan betegekkel vállalt szolidaritást.

Kapcsolódó cikkek:
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Haldoklók segítőinek világnapja

Top