Tejcukor és hintőpor a rákbetegeknek

Hamis rákgyógyszerek értékesítésével gyanúsít egy kanadai férfit az amerikai FBI. A kereskedő online honlapján keresztül több tucat gyanútlan betegnek adott el a gyógyhatású összetevők helyett tejcukrot és hintőport tartalmazó készítményből.

Amint arról a National Post nyomán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a közelmúltban beszámolt, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hamis rákgyógyszerek értékesítésével gyanúsít egy férfit. A bíróságra beadott dokumentumok szerint a 21 éves férfi saját honlapján keresztül, állítása szerint kísérleti stádiumban lévő, rákos megbetegedések kezelésére alkalmas készítményeket értékesített. A szakértői elemzések szerint azonban a kanadai kereskedő által értékesített porállagú, édeskés illatú termékek hamisítványok voltak.

A laborvizsgálatok eredményei szerint a hamis „gyógyszerek” gyógyhatású összetevők helyett tejcukrot, mesterséges édesítőszereket, keményítőt és hintőport tartalmaztak.

A fiatal férfi ügyében 2007-ben kezdett nyomozni a kanadai rendőrség, miután a gyanúsított egyik vevője panaszt tett a hatóságoknál. A kanadai vevő korábban az Egyesült Államokból vásárolt gyógyszert betegsége kezelésére, később a fenti honlapról rendelt gyógyhatásúnak remélt készítményt. Miután csomagja megérkezett, és észlelte, hogy a készítmény egyáltalán nem hasonlít a korábban szedett gyógyszerekhez, a beteg a rendőrségtől kért segítséget.

A nyomozás szerint a férfi legkevesebb 67 – köztük kanadai, amerikai, brit, belga és holland – vevőnek adott el a hamis rákgyógyszerekből. Saját honlapján azt állította, hogy több mint ezer vásárlójának 80-90 százaléka a rákos daganat visszahúzódásáról számolt be.

Az FBI 2008 folyamán kezdett el vizsgálódni a kanadai férfi ügyében, akit még ugyanabban az évben őrizetbe is vettek. A közelmúltban a kanadai bíróság engedélyezte, hogy a helyi hatóságok átadják nyomozati anyagaikat az FBI illetékesei részére. A kanadai férfit az amerikai jogszabályoknak megfelelően akár 20 év börtönre is ítélhetik.

Kapcsolódó cikkek:
Nem szabad mindent készpénznek venni
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Rákkutatás a betegek részvételével (5.)
Kemoterápia: sejtmérgektõl a célzott kezelésekig
Kinek jusson korszerû gyógyszer?

Top