Több évvel tovább élhetnénk

Egymillióval kevesebb haláleset történt volna Magyarországon, ha 1987 és 2005 között az osztrák halandósággal számolhattunk volna – derül ki többek között a Milyen a magyar lakosság egészsége más országokkal összevetve? című, Jelentés egy egészségben elmaradott országból… alcímmel kiadott tanulmányból.

A Vitrai József, az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője és csapata által jegyzett tanulmány megállapításait a LAM-klub legutóbbi összejövetelén ismertette a kutató, hozzátéve: ha a szlovák halandósággal számolnánk, akkor is 200 ezerrel kevesebb haláleset fordult volna elő nálunk – tudósít a Weborvos.

2008-ban a 75 éves kor alatt elhunyt nők és férfiak mintegy 30 százaléka (19 183 személy) vesztette életét elkerülhető halálokok miatt. A leginkább elmaradott kistérségekben a nők elkerülhető halálozása 40 százalékkal, férfiak esetében 60 százalékkal haladta meg a legjobb helyzetű kistérségben élőkét – olvasható a szintén döbbenetes adat a tanulmányban.

Hazánkban a legnagyobb a népességfogyás a referenciaként választott országokhoz képest, a várható élettartam-eltérés átlagosan 8,4 év a mi kontónkra. Azért javul a magyarok egészsége, ám továbbra is hátrányban vagyunk, ezt mutatja például, hogy a 2007-ben született lányok öt, a fiúk öt és fél évvel rövidebb ideig élnek majd a mai tendenciák tükrében.

A tanulmány több szempontból vizsgálja a lakosság egészségét: a halandóság mellett az egészségi állapotot, betegségek gyakoriságát, a területi egyenlőtlenségeket is elemzi. Vitrai József úgy véli, hogy bár kevesebb pénz jut az egészségügyre, mint a nálunk fejlettebb államokban, ám azt a kevesebbet is rossz hatékonysággal költjük el. Modellezésük szerint a pénzek felhasználásának ésszerűsítésével akár három évvel meg lehetne növelni az élettartamot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az egészségügy átalakítása miként folyik, és milyen fejlesztésekre fordítják az uniós forrásokat.

Kapcsolódó cikkek:
Itthon többen halnak meg rákban mint máshol
Iskolázottság: 16 év is lehet a különbség
Egyenlõtlen esélyekkel küzdenek a rákbetegek
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?

Top