Több ezren meneteltek a mellrák ellen

Sokan fontosnak tartották idén is azt, hogy közösségbe szerveződve hívják fel minél több fiatal és idősebb nő figyelmét a mellrák időbeli felismerésének sorskérdésére, s biztassanak mindenkit az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvételre.

– Legyőztem a mellrákot, egészségesen, tudatosan élek – fogalmazott a 2010-es lánchídi séta sztárvendége, Olivia Newton John amerikai énekesnő, aki 18 éve gyógyult meg a mellrákból. Rajta kívül számos közéleti ember, színészek, politikusok, s ami az ismert emberek részvételénél is fontosabb, sok “ismeretlen” nő és férfi is rászánta szombat estéjét a közös megmozduláson való részvételre. Amint arról a Daganatoserek.hu is beszámolt, az immár Magyarországon is hagyománynak számító rendezvényt nemcsak a fővárosban bonyolítják le, hanem egyre több vidéki helyszínen is rendeznek hasonló megmozdulást.

– A világon évente több mint 1 millió nőnél állapítanak meg emlőrákot. Az idejében diagnosztizált mellrák azonban ma már gyógyítható – hangsúlyozta a mozgalmat Magyarországon meghonosító Nancy G. Brinker, az Egyesült Államok egykori amerikai nagykövete egy korábbi nyilatkozatában. – Sosem volt nagyobb igény arra, hogy az emlőrákban szenvedő nők faji, nemzetiségi, anyagi- és szociális státuszbeli megkülönböztetés nélkül, mindenütt ugyanolyan eséllyel győzhessék le ezt a betegséget. A legtöbb országban a mellrák tabu téma, ezért a résztvevők szándéka elérni azt, hogy minél kevesebb emlőrákkal diagnosztizált nő szégyellje betegségét. A képviselők a program során közösen dolgozzák ki azokat az irányelveket, amelyek segítségével világszerte valódi változásokat érhetnek el.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák: nem kell lánchíd a sétához
Az emlõrák kockázati faktorai
Az emlõrák szûrése
Mellrákszûrés: nõk ezreit menti meg évente!
Emlõrák: mielõbb felfedezni, hamar mûteni
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm

Top