Továbbra is alkalmazható emlőrákban az érfejlődést gátló terápia

A daganatok kóros érfejlődését gátló gyógyszeres terápia továbbra is engedélyezett és elérhető a magyar mellrákos betegek számára – áll a portálunkhoz eljuttatott, 2011. november 21-i keltezésű közleményben. A tájékoztatást azt követően tették közzé, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) elutasította a terápia áttétes mellrákban való
alkalmazását az USA-ban. Magyarországra az Európai Unió tagjaként az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) szabályozása vonatkozik. Az EMA – amint arról korábban beszámoltunk – az elmúlt évben felülvizsgálta, megerősítette és kiterjesztette a terápia emlőrákban való alkalmazhatóságát.

Magyarországon továbbra is elérhető és támogatott terápia tehát a tüdőrákos, vastagbélrákos betegek kezelése mellett az áttétes emlőrákban is a daganatok érellátását gátolni képes onkológiai kezelés.

A közlemény megjegyzi: a daganatellenes terápiát eddig világszerte több mint 1 millió beteg esetében alkalmazták öt különböző daganattípusban (vastagbélrák, tüdőrák, veserák, emlőrák, agydaganat). Az FDA döntése egyedül az áttétes mellrák kezelésére vonatkozik, s csak az Egyesült Államokat érinti, Magyarországon az Európai Gyógyszerügyi Hatóság állásfoglalásai és iránymutatásai a mérvadók.

Kapcsolódó cikkek:
Megerősített európai terápiás ajánlás az áttétes emlőrák kezelésére
Az Európai Bizottság támogatja az áttétes emlőrák célzott kezelését
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?

Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Top