Tudjuk mi a helyes, mégsem tesszük

Ismerjük az egészséges életmódra vonatkozó alapelveket, évente mégis sok ezren halnak meg megelőzhető betegségek következtében.

Mindannyian ismerjük az egészséges életmódra vonatkozó alapelveket: a káros szenvedélyek – a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése -, a magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek kerülése és a rendszeres testmozgás mind egészségünk megőrzését szolgálja. A valóság azonban az, hogy évente mégis sok ezren halnak meg szív-és érrendszeri valamint daganatos betegségek következtében – figyelmeztet a Weborvos.

A rendszeres testmozgás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít és hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását és fontos szerepet játszik kezelésükben is.

Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a mozgás kulcsfontosságú szerepet játszik a daganatos betegségek elkerülésében is azáltal, hogy hatására fokozódik a daganatölő sejtek száma és aktivitása. Nemcsak a daganatmegelőzésben van fontos szerepe a testmozgásnak és a túlsúly elkerülésének, hanem bizonyos daganatos betegségek kiújulását is gátolhatja a kemoterápiát vagy műtéti kezelést követően megkezdett helyes életmódprogram.

Kapcsolódó cikkek:
Mozgással a mellrák ellen

Mozgással csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

Top