Tudományos elismerés az érfejlődés-gátló terápiának

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság a daganatok érfejlődés-gátlását szolgáló célzott terápiás készítményt az év gyógyszere díjjal ismerte el.

A terápiát kezdetben a vastagbél- és végbélrákos betegek kezelésében alkalmazták, majd a klinikai kutatások eredményei alapján egyes emlőtumorok, vesedaganatok és tüdőrák típusok esetében is engedélyezték. A kemoterápiával kombinált kezelés nyomán az orvosok a betegeiknek a korábbinál hosszabb túlélést és jobb életminőséget képesek biztosítani. A terápia ugyanakkor nem univerzális rákgyógyszer: szigorúan meghatározott, hogy a kockázatok és várható előnyök egyénre szabott mérlegelését követően mely betegségtípusban és stádiumban alkalmazható.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) 1997-ben alapította a díjat, amelyet az ipari és a tudományos közösségben egyaránt  fontos elismerésként tartanak számon. Az MFT a díjjal is igyekszik elősegíteni, hogy a betegségek gyógyításában minél korszerűbb, hatékonyabb és „betegbarátabb” készítmények terjedjenek el, új terápiás eljárások honosodjanak meg.

Kapcsolódó cikkek:
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Sorvasztják az ereket áttétes emlőrákban
Vastag- és végbélrák ellen is küzdenek az érgátlással
Méltányosságból finanszírozott kezelések

Top