Tüdőrák és méhnyakrák: sokkal kevesebb beteg lehetne

“Küzdj meg a rákkal!” a mottója az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság október 28-ra szervezett egészségnapjának. Az ismeretterjesztő napon a tüdőrák és a méhnyakrák kerül a fókuszba, mint két olyan ráktípus, amelynek sokkal-sokkal kevesebb áldozatot szabadna szednie.

Magyarország sajnos világelső a tüdőrák-halálozásban. Évente tízezer új beteget diagnosztizálnak és nyolcezren halnak meg a kórban. Az is köztudott, hogy a tüdőrák és a dohányzás között szoros összefüggés van. A betegek 85-90 százaléka dohányos, vagy az volt korábban, s különösen veszélyesek a fiatalok dohányzási szokásai. A tüdődaganatosok gyógyulási esélyeit javítaná, ha a korai stádiumban fedezhetnék fel a bajt.

Ugyancsak nem tudnak még mindig eleget a fiatalok a biztonságos szexuális életről, pedig a szexuális partnerek gyakori váltogatása könnyedén együtt járhat a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusainak fertőzésével. Miközben a méhnyakrák megelőzhető, Magyarországon évente 400 nő veszti életét, mert nem vesz részt a szűrésen. Ráadásul a méhnyakrákot okozó vírus egyes törzsei ellen létezik védőoltás is.

Az egészségnapon bemutatják az Országos Onkológiai Intézet mellkas sebészetét, illetve nőgyógyászati osztályát, s szerveznek egy divatbemutatót is, ahol a modellek – kortól és súlytól függetlenül – arcukkal is vállalják a betegségüket, s azt, hogy mellműtét után is nőnek lehet maradni.

A rendezvénynek 2013. október 28. hétfőn 10 és 15 óra között az Országos Onkológiai Intézet 3. épületének aulája biztosít helyszínt (Budapest XII. Ráth György u 7-9.)

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák: sokkal kevesebb beteg lehetne!
Méhnyakrák: miért olyan sok az áldozat?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top