Tüdőrák: megelőzni, meggyógyítani

Egészségnapot rendeztek a Margit szigeten, hogy ráirányítsák a figyelmet a tüdőrákra, a tüdőrák korai felismerésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire, a biológiai terápiákra. Az egészségnapon a tüdőgyógyász szakma legnevesebb képviselői vettek részt, hat különböző témában adtak felvilágosítást. A futóversenyen 178 résztvevő indult, a legfiatalabb futó 8, a legidősebb induló 74 éves volt.

Amint arra a Weborvos összeállítása kitér, Magyarország a tüdőrákos halálozás vonatkozásában az első a világon. Mintegy kilencezren halnak meg évente ebben a betegségben, legtöbben a daganatos betegségek közül. Különösen tragikussá teszi ezt a tényt az, hogy a tüdőrák egyik leggyakoribb kiváltó oka ismert: ez a dohányzás. Minden tíz betegből kilenc a dohányzása miatt lesz beteg.

A tüdőrák esetében a daganat gyökeres sebészi eltávolítása jelenti a gyógyulás valódi esélyét, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a már kialakult betegséget a lehető legkorábban fedezzék fel. Azok számára is van ugyanakkor esély az életre, akiket a betegség kiterjedtsége vagy egyéb ok miatt már nem lehetett megoperálni. Esélyt kaphatnak a túlélésre a sugárterápiában, korszerű kemoterápiában részesülők, szükség esetén megfelelő készítmények enyhítik az esetleges kellemetlen mellékhatásokat.

A gyógyszeres kezelések új, napjainkban már szélesebb körben elérhető fajtái a célzott biológiai terápiák. Ez a daganatsejtek növekedéséhez szükséges biológiai folyamatok gátlása útján ható kezelés, amely a daganatsejtek túlélésében, szaporodásában és metasztázis (áttét) képzésében igazoltan fontos szerepet játszó, sejten belüli jelátviteli folyamatokat befolyásolják.

A célzott biológiai terápia ma a kiterjedt stádiumú, előrehaladott tüdőrákok egy részének kezelését teszi lehetővé. Az eddigi jó eredmények azzal kecsegtetnek, hogy az előrehaladott stádiumú tüdőrákok esetében a betegek egy részénél elérhetővé válik a daganat felismerését követően az eddiginél hosszabb, jó életminőséget biztosító élet.

Ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai általában enyhék, jól kezelhetőek és eltérnek a kemoterápiák által kiváltottaktól, igaz gyakran azokkal kombinációban alkalmazzák.

A betegeknek és hozzátartozóiknak ismerniük kell a lehetséges legkorszerűbb kezelési módokat, s ahhoz hozzá is kell, hogy jussanak. Fontos azonban, hogy az egész lakosság tudatában legyen: a tüdőrák esetében különösen igaz, hogy a betegség megelőzése nem az egészségügyön múlik, hanem jelentős részben a lakosság egészséges életmódján. Speciális szakrendeléseken, a tüdőgondozókban megfelelő gyógyszeres-, vagy gyógyszermentes leszokás támogatási módszerek állnak a dohányosok rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdõrák
Elsorvasztják a daganatok érhálózatát
Tüdõrákosként is káros a dohányfüst
Dohányosok az onkológiákon
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg
Egyenlõtlen esélyekkel küzdenek a rákbetegek

Top