Tüdőrák: mikor lesz már legyőzhető?

A tüdőrák a ma még kevésbé gyógyítható daganatos betegségek közé tartozik, a Budapesten kezdődő Közép-Európai Tüdőrák Konferencián ezért áttekintik a jelenlegi onkológiai kezeléseket, a kemoterápiás és célzott terápiás kezelések kombinációival elérhető eredményeket, s napirendre kerülnek azok a kutatások és vizsgálatok is, amelyektől a jövőben kézzelfogható eredményeket várnak.

– A hagyományos, a tüdőrák kezelésében is alkalmazott citotoxikus gyógyszerek mellett az utóbbi években egyre több klinikai vizsgálat történt a korszerű célzott biológiai kezelések kutatása területén. Ennek köszönhetően már ma is rendelkezünk a korábbi kezeléseknél hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó szerekkel. A kutatások eredményeképpen a közeljövőben kiterjeszthetjük ezeket a kezeléseket. Ezekről a klinikai kutatásokról és eredményekről is kicserélhetik az információikat a kutatók. A tüdőrák kezelésében is jó okunk van reménykedni abban, hogy néhány éven belül más, jobb hatásfokkal kezelhető daganatos betegségekhez hasonlíthatjuk a gyógyeredményeinket – fogalmazott dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

Azzal folytatta: különösen fontos, hogy beszéljünk a megelőzés lehetőségeiről. Emiatt egy külön délelőtt csak a tüdőrák prevenció lesz napirenden egy csatlakozó program keretében. A dohányzás leszokás és a tüdőrák szűrés témáját hazai és külföldi előadók prezentációi alapján tekinthetjük át. Nekünk magyaroknak különösen tanulságosak lehetnek a dohányzás visszaszorítását eredményező jogszabályok bevezetésének a tapasztalatai az egyes szomszédos országokban és Európában.

Tizenkét év elteltével második alkalommal szervezi meg a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Budapesten a Közép-Európai Tüdőrák konferenciát. Úgy vélekednek: a nagy nemzetközi konferenciák tengerében is fontos, hogy a hasonló történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező közép-európai országok együttműködése ezen a téren is folytatódhasson. A szakemberek, tüdőgyógyászok, onkológusok, patológusok, sebészek hagyományosan kétévente találkoznak és vitatják meg tapasztalataikat.

A 12. Közép-Európai Tüdőrák Konferenciára Budapesten 2010. december 2-4. között kerül sor: mintegy 300-350 résztvevőre számítanak, elsősorban a szomszédos országokból, de egész Európából várják a hallgatóságot, előadókat pedig Európán kívül Japánból és az USA-ból is fogadnak.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdõrák: tiltakozás és gyógyítás
A nõknek is joguk lett a tüdõrákhoz
Mindenféle füst megviseli a tüdõt
A light cigi is erõs méreg
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg
A tüdõrák fajtái és típusai
Új gyógymódok, célzott biológiai kezelések tüdõrákban

Top