Tüdőrák-terápia: még nincs végső döntés

Ugyan a daganatok érgátlását célzó kezelés immár egy központi törzskönyvezési eljárás során az Európai Unió valamennyi tagállamában alkalmazható egyes áttétes tüdődaganatok kezelésére, az életkilátásokat javító terápia hazai alkalmazásáról még nem született végső döntés.

Amint azt a Daganatoserek.hu portálon is hírül adtuk, az Európai Unió törzskönyvezési eljárását követően a daganatok kóros érképződésének gátlását célzó kezelés egyes vastag- és végbélrákok, valamint az emlőtumorok egy részhalmaza után immáron előrehaladott stádiumú, nem kissejtes daganatú, kemoterápiában korábban még nem részesült tüdőrákos betegek számára is elérhetővé vált.

Ez a klinikai gyógyszervizsgálatok során tapasztalt hatékonyság nyomán meghozott szakmai döntés ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a terápia automatikusan megkapható a hazai kórházakban és klinikákon. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott kezelések közé való befogadás menetét jogszabály rögzíti, annak eredményét pedig alapvetően befolyásolja a szakmai kollégiumok állásfoglalása a készítményről, valamint a költséghatékonysági vizsgálat eredményei. A befogadásról az OEP, a terápia finanszírozásának módjáról pedig a szaktárca és a Pénzügyminisztérium együttesen dönt.

Jelenleg még zajlik a szakmai egyeztetés arról, hogy pontosan mely betegkör számára válhat elérhetővé a kezelés Magyarországon. A terápia költségeinek finanszírozásáról várhatóan – hasonlóan az emlőrákos betegeknél bevezetett gyakorlathoz – az OEP minden esetben egyedi méltányossági kérelem útján dönt majd.

Kapcsolódó cikkek:
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Részletes információk a tüdőrákról

Top