Tüdőrák, tüdőgyulladás, tbc: miért nem figyel jobban a világ?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi becslése szerint a légúti betegségek a második helyen vannak (a kardiovaszkuláris betegségek után) a halálozást, az előforulást és a költségeket tekintve, s 2020-ra az összesen 68,3 millió halál közül 11,9 milliót a tüdő betegségei  – köztük a tuberkulózis (tbc), a tüdőrák és a tüdőgyulladás – fognak okozni. E betegségek megfelelő diagnózisának, kezelésének és a betegek ápolásának legfőbb akadályát valószínűleg az képezi, hogy alábecsülik jelentőségüket.

2009 decemberében, Cancúnban (Mexikó), a 40. Tüdő Egészsége Világkonferencián deklarálták, hogy 2010 a Tüdő Éve lesz. Amint azonban a Medical Online a The Lancet című folyóirat nyomán arról beszámolt, a dohányzás továbbra is legális, noha évente több mint 5 millió halálért felelős, és a passzív dohányzás is sok százezer ember egészségét károsítja.

Fel kell figyelnünk arra is, hogy több mint 50 éve nem fejlesztettek ki új gyógyszert a tbc kezelésére, és az egyetlen vakcina, ami létezik ellene, majdnem 100 éves. Eközben 2007-ben 9 millió új tbc-s eset volt, és ennek a gyógyítható betegségnek évente 1,7 millióan esnek áldozatul. Vagy ott a tüdőgyulladás, amely hatásosan és olcsón kezelhető – mégis, évente több mint 2 millió ötévesnél kisebb gyerek hal bele, vagyis minden 15. pneumoniás gyerek. Az évi 250 ezer asztmás halálozás túlnyomó részéért a nem megfelelő kezelés a felelős. Noha a COPD 2020-ra a harmadik fő halálok lesz, ezt a betegséget sokszor nem is diagnosztizálják. A Föld népességének majdnem  a fele szennyezett levegőjű környezetben, vagy annak közelében él.

Az, hogy a Forum of International Respiratory Societies kiáll a WHO és az ENSZ légúti betegségekkel kapcsolatos programjai mellett, segíthet a figyelemfelhívásban és abban, hogy pontos célokat fogalmazzanak meg. Ilyen cél például, hogy a nagy nemzetközi szervezetek több pénzt fordítsanak a kutatásra, legyen szó új diagnosztikumokról vagy gyógyszerekről, vagy hogy mindent megtegyenek az egészségügyi források egyenlő, tisztességes elosztásáért.

A nagy szakmai szervezeteknek missziójuk van: minél jobban tudatosítaniuk kell a közvéleményben, a médiában és a politikusokban a tüdő betegségeinek és a kezelésnek a fontosságát, fel kell hívniuk figyelmüket arra, hogy a jelen állapoton változtatni kell. Többek közt ezért is volt nagy jelentősége az ERS éves találkozójának, amelyet szeptember 18-22-ig Barcelonában tartottak meg. Itt az idő a cselekvésre, az erők egyesítésére és a közös érdekek megfogalmazására világszerte – ezért van értelme a Tüdő Évének.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdõrák: Magyarország a világelsõ
A tüdõrák fajtái és típusai
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg
A tüdõrák kialakulása és következményei
Tüdõrák: új gyógymódok, célzott biológiai terápiák

Top