Túl sok a mellékhatást írnak a gyógyszerek mellé?

A magazinokban és a betegtájékoztatókban a gyógyszerek mellékhatásainak hosszú listája ismerős látvány mind a beteg, mind az orvos számára. A Regenstrief Intézet és az Indianai Egyetem orvoskarának kutatói most számszerűsítették, hogy mennyire bonyolulttá váltak a tájékoztató anyagok.

A Medical Online által ismertetett vizsgálatban azt találták, hogy az átlagos gyógyszertájékoztatóban 70 mellékhatást sorolnak fel, s a gyakrabban felírt gyógyszerek esetében még többet, mintegy százat. Találtak olyan tájékoztatót is, amelyben 525 mellékhatás szerepelt. A vizsgálatban 5600 gyógyszertájékoztatót tekintettek át, amelyekben összesen több mint félmillió mellékhatást soroltak fel.

„Ha a tájékoztatóban sok mellékhatás szerepel, az nem azt jelenti, hogy a gyógyszer nem biztonságos. Valójában ezeknek a hosszú listáknak nem a toxicitáshoz van közük, hanem a gyógyszergyártók így akarják kivédeni az esetleges pereket – ugyanez motiválja az orvosokat akkor, amikor vizsgálatok elrendeléséről döntenek. Ugyanakkor ezzel az információáradattal túlterhelik az orvosokat, akiknek mérlegelniük kell az egyes szerek előnyeit és kockázatait. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) lépéseket tett annak érdekében, hogy megszüntessék ezt a “túlfigyelmeztetést”, ennek ellenére jelenleg az információkkal való elárasztás inkább szabály, mint kivétel” – mondta dr. Jon Duke, a vizsgálat vezetője.

Általában véve, a pszichiáterek és a neurológusok által felírt gyógyszerek esetében voltak a legbonyolultabbak a tájékoztatók, s a legkevésbé bonyolultak a szemészek és a bőrgyógyászok által rendelt szerek esetében.

Kapcsolódó cikkek:
A beteg is készüljön fel a vizitre!
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Top