Új rákkutató tagok a Magyar Tudományos Akadémián

Több új rendes és levelező taggal bővült a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak névsora. Az elismert kutatók között több orvos, illetve rákkutató is megtalálható.

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya új rendes tagjainak sorában ott van Tulassay Zsolt, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar II. számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. A 66 éves tudós 2004 óta az MTA levelező tagja. Szűkebb szakterülete a belgyógyászat és a gasztroenterológia. Tudományos munkája az emésztőrendszeri betegségek molekuláris biológiai és klinikai kérdéseinek vizsgálatára irányul. Új adatokat közölt a gyomornyálkahártya Helicobacter pylori fertőzéséről és a gyomorrák kialakulásához vezető folyamatokról. Igazolta, hogy a gyomorfekély gyógyításában a Helicobacter pylori eradikációja elégséges kezelés, és megváltoztatja a gyomorfekély eddig ismert természetes lefolyását. Bizonyította, hogy a vastagbélrák 6 génműködési mintázat szerint jól elkülöníthető. A vastagbéldaganat korai és késői szakaszának elkülönítésére markerkombinációt dolgozott ki.

Az MTA levelező tagjává választott tudósok között is van a rákgyógyításban érdemeket szerzett szakember. Schaff Zsuzsa a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézetének egyetemi tanára. A 67 éves orvosprofesszor szűkebb szakterülete a patológia, a hepatológia, az onkológia. A Patológus Szakmai Kollégium és az Onkológus és Sugárterápiás Szakmai Kollégium volt elnöke, a Nemzetközi Patológiai Akadémia (IAP) Magyar Divíziójának elnöke. Kiterjedt nemzetközi tudományos kapcsolatokkal rendelkezik mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Legfontosabb tudományos megállapításai a máj- és daganatpatológia, valamint a sejt-vírus kölcsönhatás vizsgálatának területén születtek.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért
Betegségek genetikája: bennünk múltunk és jövõnk

Top