A kutatók szerint, bár az eredmények alátámasztják, hogy a D-vitaminnak szerepe lehet a vastag- és végbélrák kialakulásában, mégis ajánlatos az óvatosság, mivel nem lehet tudni, hogy a tartósan magas D-vitamin vérszint milyen következményekkel jár. Bizonyítottan egyelőre a vastag- és végbélrák kockázatának csökkentésére a legjobb mód a dohányzás abbahagyása, a fizikai aktivitás növelése, valamint az alkohol- és a vöröshúsfogyasztás korlátozása.
Amint arról a Medical Online beszámolt, egy nagy európai vizsgálat szerint csökkenti a vastagbélrák kockázatát a vér magas D-vitamin szintje. A legmagasabb D-vitamin vérszintű személyekben 40 százalékkal volt ritkább a rák, mint a legalacsonyabb vérszintűekben.
A kutatók szerint, bár az eredmények alátámasztják, hogy a D-vitamin hiányának szerepe lehet a vastag- és végbélrák kialakulásában, mégis ajánlatos az óvatosság, mivel nem lehet tudni, hogy a tartósan magas D-vitamin vérszint milyen következményekkel jár. Emellett a korábbi hasonló vizsgálatok eredményei sem voltak egyértelműek. A vastagbélrák és végbélrák kockázatának csökkentésére egyelőre bizonyítottan a legjobb mód a dohányzás abbahagyása, a fizikai aktivitás növelése valamint az alkohol- és a vöröshúsfogyasztás korlátozása.
Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák rizikófaktorok
A vastag- és végbélrák ellen érgátlással is küzdenek
Telefonos szolgálat indult a vastagbélrákos betegek számára
8 pont a vastagbéldaganatok ellen