Vastagbélrák: miként csökkenthető a kockázat?

A kutatók szerint, bár az eredmények alátámasztják, hogy a D-vitaminnak szerepe lehet a vastag- és végbélrák kialakulásában, mégis ajánlatos az óvatosság, mivel nem lehet tudni, hogy a tartósan magas D-vitamin vérszint milyen következményekkel jár. Bizonyítottan egyelőre a vastag- és végbélrák kockázatának csökkentésére a legjobb mód a dohányzás abbahagyása, a fizikai aktivitás növelése, valamint az alkohol- és a vöröshúsfogyasztás korlátozása.

Amint arról a Medical Online beszámolt, egy nagy európai vizsgálat szerint csökkenti a vastagbélrák kockázatát a vér magas D-vitamin szintje. A legmagasabb D-vitamin vérszintű személyekben 40 százalékkal volt ritkább a rák, mint a legalacsonyabb vérszintűekben.

A vizsgálat célja annak felmérése volt a nyugat-európai populációban, hogy van-e kapcsolat a vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága és a vér D-vitamin szintje, illetve az elfogyasztott D-vitamin és kalcium mennyisége között. Az adatok forrása az EPIC vizsgálat volt, amelyben tíz nyugat-európai ország több mint 520 ezer polgára vett részt. 1992 és 1998 között a személyek részletes, a táplálkozásukra és az életmódjukra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki, és vérmintákat vettek tőlük. A többéves követési idő alatt 1248 vastag- vagy végbélrákot diagnosztizáltak, és kontrollcsoportként 1248 egészséges személy szolgált.

 

A British Medical Journalban közölt, a Science Daily szaklap által is ismertetett eredmények szerint a legmagasabb D-vitamin vérszintű személyekből álló csoportban 40 százalékkal kisebb volt a kockázata a vastag- és végbélráknak, mint a legalacsonyabb vérszintű csoportban. A legalacsonyabb és a legmagasabb vérszintű csoport adatait a kutatók összehasonlították azokéval is, akikben közepes, 50–75  nmol/l  volt a D-vitamin vérszintje, és az elemzés szerint a 75 nmol/l-nél magasabb koncentráció nem jelentett további előnyt az 50–75  nmol/l-es koncentrációhoz képest.


A kutatók szerint, bár az eredmények alátámasztják, hogy a D-vitamin hiányának szerepe lehet a vastag- és végbélrák kialakulásában, mégis ajánlatos az óvatosság, mivel nem lehet tudni, hogy a tartósan magas D-vitamin vérszint milyen következményekkel jár. Emellett a korábbi hasonló vizsgálatok eredményei sem voltak egyértelműek. A vastagbélrák és végbélrák kockázatának csökkentésére egyelőre bizonyítottan a legjobb mód a dohányzás abbahagyása, a fizikai aktivitás növelése valamint az alkohol- és a vöröshúsfogyasztás korlátozása.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák rizikófaktorok
A vastag- és végbélrák ellen érgátlással is küzdenek
Telefonos szolgálat indult a vastagbélrákos betegek számára
8 pont a vastagbéldaganatok ellen

Top