Vastagbélszűrés a bélgázokból?

Számos kutatás folyik világszerte a vastagbélrákkal összefüggésben, Ausztrál kutatók a közelmúltban mutattak rá arra, hogy a beleinkben termelődő gázok tartalma meglévő vagy kialakuló betegségeinkről is árulkodhat, legyen szó akár vastagbélrákról, akár irritábilis bélszindrómáról.

A Royal Melbourne Institute of Technology szakemberei most Kourosh Kalantar-Zadeh villamosmérnök vezetésével kidolgoztak két módszert is, amellyel a bélgázok összetétele pontosan vizsgálható: ürülékfermentálással és bélgáz-érzékelő kapszulákkal.

Az ürülékerjesztés gyakorlatilag a vastagbélben történő folyamatok utánzása laboratóriumi körülmények között: a kutatók egy kanálnyi ürüléket helyeznek el egy különleges zárófedelű dobozban. A fedélben egy olyan szenzor kapott helyet, amely érzékeli és elemzi a dobozban kialakuló gázmolekulákat. A másik módszer olyan kapszulákkal dolgozik, amelyek képesek egy okostelefonra adatokat küldeni, egyenesen a gyomorból.

Az 1 cm hosszú kapszulák darabja mintegy 10 dollár anyagárból készül el, formájukat tekintve pont olyan gyógyszerkapszulák, amelyeket időről időre beveszünk betegség esetén. Az ezekben elhelyezett gázérzékelő, mikroprocesszor és magasfrekvenciás jeladó képes a bélgázok koncentrációját vizsgálni és ezekről adatokat küldeni egy okostelefonra, mielőtt természetes úton távozna a szervezetből.

Amint a Házipatika összefoglalójából kiderül, a professzor elmondta, hogy a bélgázok vizsgálata nem-invazív, azaz beavatkozást nem igénylő módon nem adott pontos eredményeket, ezért nem működik például a kilélegzett levegő vizsgálata sem. Elmondása szerint jól tudjuk azt, hogy a gyomorban lévő mikroorganizmusok anyagcseréjük melléktermékeként gázokat fejlesztenek, de hogy ezek a gázok miként hatnak egészségi állapotunkra, azt a mai napig nem tudtuk felmérni. Ha képesek vagyunk pontosan megfigyelni bélgázaink mennyiségét, koncentrációját, összetételét, akkor ezt össze tudjuk vetni gyomorproblémákkal vagy étrendbeli megfigyelésekkel is.

A vastagbélszűrésének ma a legbiztosabb módszere továbbra is a vastagbéltükrözés, amikor nemcsak át tudják tekinteni részletesen a vastagbelet, hanem a vizsgálattal egy időben rögtön szövettani mintát is tudnak venni vagy el tudják távolítani a megtalált polipokat.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top