Védd meg a mamát!

A Magyar Anya- és Családvédelmi Program, valamint az Egészséges Ifjúságért Alapítvány által közösen kiírt pályázatának az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrák elleni küzdelemre. A pályázaton 94 munkával vettek részt a 14-18 év közötti fiatalok, többek között rajz, festmény, novella, elbeszélés, plakát, kisfilm, kisplasztika, zene és honlap kategóriákban.

Megszületett a “Védd meg a mamát!” pályázat eredménye: a két kategória első helyezettjei Faragó Alexandra és Beregi Dániel lettek, a Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, illetve a Szerencsi Szakképző Iskola tanulói pedig – az egy iskolából beküldött nagyszámú pályamunka elismeréséért – csoportos különdíjakat kaptak. Amint arról a Házipatika beszámolt, a díjakat prof. dr. Czeizel Endre, az Egészséges Ifjúságért Alapítvány elnöke és Lovas Pál, a XII. kerület alpolgármestere adta át. A pályaművekből kiállítás látható egy hónapon keresztül a XII. kerületi Arany János Gimnáziumban.

Évente ötszáz nő hal meg Magyarországon méhnyakrákban, s közel ugyanennyi új megbetegedést regisztrálnak. Bár ez az egyetlen olyan daganatos betegség, melyet oltással, illetve szűréssel hatékonyan meg lehet előzni, ám a halálozási arány mégsem változott az elmúlt ötven évben. A méhnyakrák a 20-65 év közötti nőket érinti leginkább. A rák megelőzésében fontos szerepet játszik a biztonságos szexuális élet, a rendszeres szűrés, és a méhnyakrák elleni oltás. A betegséget 80 százalékban a HPV vírus okozza, mely a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezetnek. A betegség sokszor csak évekkel azután derül ki, hogy valaki elkapta a vírust.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
HPV centrumok országszerte
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Top