Végbélrák: gyaroribbak a végbél rosszindulatú daganatai

Az egyik amerikai kórház orvosai felfigyeltek arra, hogy végbélrákos betegeik között egyre gyakrabban fordulnak elő 40 év alattiak, ezért úgy döntöttek: megvizsgálják az országos adatokat, valóban a korábbinál fiatalabb korban jelentkezik-e a betegség.

Amint arról a Medical Online beszámolt, Joshua Meyer és munkatársai, a New York-i Presbyterian Kórház orvosai voltak azok, akik saját intézményükben a 40 aluliakban a végbélrák előfordulásának emelkedését tapasztalták. Ezt követően az egész ország adatait elemezték, szintén ebből a szempontból.

1973 és 2005 között, 7661 colorectalis tumor diagnózissal kiírt 40 évnél fiatalabb személyt találtak. Közölük 5125 betegnél (67 százalék) vastagbéldaganat (colon tumor), 1922 betegnél (25 százalék) végbél rosszindulatú daganat, 614 esetben (8 százalék) pedig végbél-szigmabél átmenetben alakult ki rák. A 40 évnél fiatalabb betegek 52 százaléka 35–39 éves, 28 százaléka 30–34 éves, 20 százaléka 30 évesnél fiatalabb volt.

A vizsgálati periódusban a vastagbéltumorok előfordulásának változása minimális volt, a másik két csoportban viszont évente 2,6 százalékos, illetve 2,2 százalékos növekedés következett be. Az emelkedés oka ismeretlen.

A vizsgálók felhívják a figyelmet arra, hogy a 40 éven aluliakban colorectalis tumor irányába szűrés nem történik, hacsak nem nagy a kockázata a tumor kialakulásának. Legfontosabb tünetként és panaszként a véres székletet emelik ki, s hangsúlyozzák a flexibilis sigmoidoscopia elvégzését a 40 éven aluliakban, mert a klinikusok a vérzést sokszor aranyeres eredetűnek gondolják és véleményezik e betegekben.

Kapcsolódó cikkek:
A vastagbélrák és a végbélrák rizikófaktorai
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szûrés
Elkerülhetõ a végzetes vastagbélrák és végbélrák

Top