Veseműtét 2 centis nyíláson át

A technika fejlődésével a betegek ellátásában olyan minimálisan invazív, tehát a páciens testén minél kisebb beavatkozási nyílást ejtő eljárások kerültek bevezetésre, melyek következtében a legbonyolultabb sebészi beavatkozások is megoldhatók.

Hazánkban első alkalommal végezték, de a világ urológiai sebészetében is úttörőnek számít az a műtét, amely során a köldökhajlaton belül ejtett, két centiméteres nyíláson keresztül távolították el egy 32 éves nő veséjét. A beavatkozást pár nappal később egy 15 éves lány esetében is sikerrel alkalmazták.

Amint arról a Weborvos beszámolt, a műtétet lehetővé tévő laparoszkópos (a testüregbe kis nyíláson át bevezetett operációs műszerekkel végzett beavatkozás) eljárás az urológiában is folyamatosan egyre nagyobb tért hódított, mivel a beteg számára a fájdalommentesség és a korai felépülés szempontjából jelentős előnyt nyújt. A laparoszkópos eljárás fejlődése mára lehetővé tette az egycsatornás műtétek elvégzését, ami azt jelenti, hogy a korábbi módszerekkel szemben csupán egy, nagyon minimális méretű sebet kell ejteni a beteg testén.

A magyar orvosok két centiméteres nyíláson keresztül távolították el a beteg vesét. Ez az eljárás forradalmasítja az ilyen jellegű beavatkozásokat. A páciens számára a legkisebb megterheléssel járó operáció jelentősége abban áll, hogy mivel csak egy apró heg keletkezik, a kozmetikai eredmény is elfogadhatóbb, a potenciális szövődmények kialakulásának esélye is nagy mértékben csökken. Akülönleges beavatkozás után két nappal mindkét műtött hölgy panaszmentesen hagyhatta el a kórházat.

Természetesen a hír nem jelenti azt, hogy más veseműtéti technikák eltűnnének, hiszen minden esetben az adott beteg és betegség pontos ismerete alapján lehet dönteni a leghatékonyabb terápiáról.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Gyógyító szike: rákbetegnek a mûtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsõdleges gyógymódja

Top