Veszélyesek a hamis gyógyszerek

Míg Európában csak az elmúlt évek során több tucatnyi, legális forgalomba került orvosságról derült ki, hogy hamisítvány, addig hazánkban hasonló esetre mindmáig nem volt példa. Ennek oka, hogy zárt gyógyszerellátási rendszerével Magyarország a kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik. A gyártók és nagykereskedők erkölcsi, jogi és anyagi felelősséggel tartoznak készítményeik minőségéért – erről a biztonságról mond le az, aki bizonytalan forrásból választ magának medicinát.

Világszerte emberéletek ezreit követelik a hamisított, rossz minőségű, szakszerűtlenül tárolt gyógyszerek minden évben. Az ENSZ Egészségügyi világszervezete és az Európai Unió Bizottsága egyaránt harcot hirdetett a jelenség ellen. Bár a gyógyszerhamisítás leginkább a fejlődő afrikai és ázsiai országokat érinti – ahol a forgalomba kerülő gyógyszerek negyede-fele is hamis lehet – a probléma Európát és Magyarországot is érinti – figyelmeztet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A leggyakrabban hamisított készítmények az úgynevezett életmód-gyógyszerek, elsősorban a merevedési zavarokra felírható készítmények, a fogyást segítő orvosságok, testépítő hormonok és étrend-kiegészítők. Azonban gyakori a szív-és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló és az antivirális készítmények, antibiotikumok hamisítása is.

A hamis gyógyszer általában olcsóbb mint az eredeti – de nem minden esetben. Az internetről rendelhető életmód-gyógyszerek esetében a névtelenség és arctalanság biztosításának ígérete lehet vonzó a gyanútlan vásárlók számára, nem az alacsony ár. Gyógyszert sose vásároljunk piacon vagy ellenőrizhetetlen eladóhelyen!

Kapcsolódó cikkek:
Betiltott étrend-kiegészítők a polcokon
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel
Az étrendkiegészítõ nem gyógyszer

Top