Visszakeresték a rákadatokat: fő gyilkos a dohányfüst

A JAMA Internal Medicine amerikai belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmány szerzői 346 ezer halálozást vizsgáltak, a halálesetekért a rák 12 fajtája volt felelős. Kimutatták, hogy ennek csaknem felét, 48,5 százalékot a cigarettázás okozta.

Amint arról az MTI beszámolt, a cigarettához köthető halálozások aránya a tüdő-, hörgő- és légcsőrákosoknál volt a legnagyobb (74,9 százalék, 129 ezer 799 eset). A gégerákosoknál 1,7 százalék (2856 eset) volt ide sorolható.

A szájüregi, nyelőcső- és húgyhólyagrákban elhunytak mintegy felénél játszott szerepet a cigaretta – állapították meg az Amerikai Rákkutatási Társaság tudósai. “Annak ellenére, hogy ötven éve csökken a dohányzók aránya, a többféle daganatos betegség okozta halálozások nagy száma írható még mindig a cigaretta számlájára” – írták a tanulmányban.

A kutatók jelezték tanulmányuk korlátait is: csak a cigarettázást vizsgálták, a dohányzás egyéb módjait – többek közt a szivarozást vagy a pipázást – nem. A résztvevők csoportjait nem jellemezte bőrszín szerinti sokszínűség, iskolázottságuk is magasabb volt az amerikai átlagnál, és ez kizárt sok olyan csoportot, ahol magas a dohányzók aránya.

Az elmúlt fél évszázadban több mint húszmillió amerikai korai halálát okozta a cigaretta az Egyesült Államok legutóbbi belgyógyászati jelentése alapján. A dohányzás látványos visszaszorulása ellenére – ma az amerikaiak 18 százaléka dohányzik, 1964-ben még 42 százalékuk – évente 443 ezren hunynak el a káros szenvedélyhez köthető betegségekben.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top