Vizsgálat alatt a kórházi különszobák

A magyar kórházak kevesebb mint 35 százalékában van lehetőség arra, hogy a beteg fizetés ellenében magasabb komfortfokozatú szobába kerüljön. A fővárosi intézmények ezért a szolgáltatásért általában napi 10.000-25.000 forintot kérnek, míg a vidéki városokban ez az összeg 2.000-8.000 forint között mozog – állapította meg az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) felmérése.

A biztosítottak számára gyakran nehezen értelmezhető, hogy egyes kórházakban kik használhatják a térítési díj ellenében igénybe vehető betegszobákat, és azok milyen többletszolgáltatást nyújtanak. A nem megfelelő tájékoztatás miatt az is előfordulhat, hogy a betegek csak későn vagy utólag értesülnek arról, hogy pénzért ugyan, de kényelmesebb, VIP kórteremben is elhelyezhették volna őket.

Az EBF 2008 november-decemberi vizsgálata szúrópróbaszerűen három régióban hat egészségügyi intézményt érintett. A hatóság munkatársai 16 osztályt kerestek fel, és többek között arra keresték a választ, hogy milyen szempontok alapján történik a betegelhelyezés egyes kórtermekben, illetve milyen extrákat kapnak azok a biztosítottak, akik igénybe veszik az intézmény extra hotelszolgáltatását.

A tapasztalatok szerint a betegek elhelyezésének körülményei igen változatosak. A vizsgált intézmények közül mindössze kettőben volt nevesített VIP-kórterem, amely túlnyomórészt egy, esetleg kétágyas szobát jelentetett külön zuhanyzóval és WC-vel.

A VIP-szobák működtetéséről egyébként mindenhol külön szabályzat rendelkezik. Az egyik kórházban például az intézmény dolgozói, közvetlen hozzátartozók ingyen vehetik igénybe a pluszszolgáltatást, másoknak azonban fizetniük kell. A vizsgált időszakban előfordult, hogy az egyik intézmény VIP kórtermében szinte kizárólag az osztályvezető főorvos betegei feküdtek, ami szakmai vagy egyéb méltányolható érvekkel nem volt alátámasztható.

Az EBF véleménye szerint jelenleg nem minden esetben egyértelmű, hogy a kórházakban milyen pluszszolgáltatásokat vehetnek igénybe a betegek. A tájékoztatás ilyen szempontból gyakran nem megfelelő, ahogy sokszor az sincs meghatározva, hogy a VIP kórtermek mikor használhatók díjmentesen.

Kapcsolódó cikkek:
Amikor második otthonná válik a kórház…
Válaszok nélkül távozunk a kórházból

Top