14 millió új rákbetegről tudnak évente

A rákbetegek száma évi több mint 14 millióra ugrott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése szerint, írja a BBC.

A 2008-as 7,6 millióhoz képest tavaly már 8,2 millióan haltak meg daganatos betegségben. A WHO szerint a rákbetegek megugrásának elsődleges oka a fejlett országok lakosainak gyors életmódváltása, ami egyre jobban hasonlít a fejlett, iparosodott országokéhoz. A növekvő dohányzás és elhízás is rontja a helyzetet. A legtöbben, évi 1,8 millióan a tüdőrákosok vannak, ez az összes megbetegedés 13 százaléka.

Amint az Index közreadta, a kutatás szerint mellrákos betegeknek is egyre több van: 140 országban a leggyakoribb rák a nők esetében az emlőrák, és 2008 óta egyre többen halnak bele (a gyógyulási arány ugyan egyre nő, a kezelések hatékonyabbá válnak, viszont összességében mivel több a beteg, több az áldozat is – a szerk.).  A világszervezet szerint ezért sürgős szükség van arra, hogy az elmaradottabb fejlődő országokban is javítsák a megelőzést, és a kezelés módjait is. Különösen indokolt ez annak fényében, hogy az előrejelzések 2025-re az évi 19 milliónál is több új rákbeteggel számolnak.

Kapcsolódó cikkek:
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Szegénységben a rák is gyakoribb
Drámaian nőtt a tüdőrákos betegek száma
Még mindig nem veszik komolyan a nők a mammográfiát
Ne engedjük az emlődaganatokat megnőni!

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top