Hajdú-Biharban (is) több a daganatos diagnózis

A szakértők szerint a dohányzás egyik okozója a legelterjedtebb daganatos megbetegedésnek, a tüdőráknak, amelyet évente körülbelül 12 ezer embernél diagnosztizálnak. Egy felmérés szerint azonban nem csak a tüdőrákos megbetegedések száma nőtt az elmúlt években – a debreceni klinikán például több mint 2500 új beteget kezelnek évente.

– A nőknél változatlanul az emlőrák és a tüdőrák a leggyakoribb, a vastagbélrák és a nőgyógyászati daganatok követik a sorban. A férfiaknál a tüdőrák vezet, de gyorsan emelkedik a prosztatarákos betegek aránya – mondta el Horváth Zsolt, a Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetének igazgatója. A szakemberek szerint az egyik legnehezebb pillanat, amikor kiderül a diagnózis. A betegek fele igyekszik titkolni a munkahelyén, és sokszor a barátok és a családtagok előtt is. Debrecenben a betegeknek és a hozzátartozóknak egyaránt lehetőségük van olyan szakemberhez fordulni, aki a betegség tényét és kezelését is segít feldolgozni.

Amint a Dehir.hu hírül adta, Hajdú-Bihar megyében a 2010-es évek elején 3500-4000 között volt az új rákos betegségek száma – ma már majdnem az ötezret is eléri. A szakértők szerint a növekedés mögött az is állhat, hogy a modern technológiának köszönhetően hamarabb felfedezik a daganatokat. Így a gyógyíthatóság is valószínűbb, mert minél korábbi fázisban fedezik fel, annál nagyobb az esély a felépülésre.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top