3 dimenziós mammográfiát helyeztek üzembe

Hódmezővásárhelyen helyezték üzembe az ország első háromdimenziós mammográfiás készülékét. A berendezést egy magyar-román határon átnyúló program keretében tudta beszerezni a dél-alföldi város kórháza – számolt be a fejlesztésről dr. Kallai Árpád, az intézmény főigazgatója.

Az új készülék képes a fedésben levő daganatok kimutatására is, ezzel a felismerés pontosságát növeli. A készüléket a kórház emlődiagnosztikai centrumának átfogó fejlesztése részeként helyezték üzembe, 592 ezer eurós, azaz mintegy 178 millió forintos fejlesztés keretében. Az új berendezés mellett új ultrahangkészüléket szereztek be, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint a mammográfiás központot is átépítették.

A főigazgató szerint a város már eddig is nagy eredményeket ért el a szűrési programjának köszönhetően. 2013-ra a kistérségben a csaknem hatezer, veszélyeztetett korosztályban – 45-65 év között – lévő nő majdnem 70 százaléka vett részt szűrésen, ami országos viszonylatban kiemelkedő eredmény – mondta Kallai Árpád.

Amint arra az MTI tudósítása kitér, a fejlesztés egy Araddal és Szentessel közös, határon átnyúló program keretében valósulhatott meg. A projektben 1,8 millió euró fordítható a három város emlőrákellenes programjára. A projekt során mindhárom városban új digitális mammográfiás és ultrahangkészülékeket szereztek be, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket.

Kapcsolódó cikkek:
Még mindig nem veszik komolyan a nők a mammográfiát
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Van okostelefonja? Használja az emlő önvizsgálatához!
Hogyan vesznek mintát a mammográfia után?
A mammográfiának köszönhetem, hogy a családommal lehetek
Ne engedjük az emlődaganatokat megnőni!
Emlőrák és BRCA gének: mennyiben örökölhető a rákbetegség?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top