A HPV és a tüdőrák összefüggéseit is vizsgálják

A méhnyakrákot, valamint a fej-nyaki daganatokat okozó humán papillomavírus (HPV) egy szűk körű kutatás eredményei szerint néhány esetben tüdőrákot is kiválthat. Az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) washingtoni éves konferenciáján bemutatott kutatás során 36 daganat szövetmintát vizsgáltak olyan nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegekből, akik soha nem dohányoztak. A tüdőrák egyik fő kiváltója a dohányzás, de a nemdohányzókban nehéz azonosítani a tüdődaganat okát.

A kutatók arról számoltak be, hogy a szövetminták körülbelül 6 százalékában kimutatható volt a HPV két rákkeltő törzsének, a HPV 16 és a HPV 18 fertőzése. A HPV 16 vírustörzzsel fertőzött minták további vizsgálatából az derült ki, hogy a vírus beépült a daganat DNS-ébe, ami a szakértők szerint azt bizonyítja, hogy a HPV fertőzés okozta a daganatot.

Amint arról a Házipatika beszámolt, a philadelphiai Fox Chase Rákkutató Központ szakértői szerint amennyiben a további kutatások is megerősítik, hogy a HPV szerepet játszik a tüdőrák bizonyos eseteinek kialakulásában, a következő lépésben alaposabban meg kell ismerni ezeket a fajta daganatokat, hogy hatékonyabb kezelést lehessen kifejleszteni ellene. A mostani kutatás azonban nem bizonyított ok-okozati összefüggést a vírus és a tüdőrák között.

Évente több mint 1 millióan halnak meg tüdőrák következtében. A tüdőrákos esetek körülbelül 10 százaléka nemdohányzókban alakul ki. Dr. Ranee Mehra, a kutatás vezetője ezért úgy véli, hogy a tüdőrákos esetek nagy számából kiindulva, még ha a tüdődaganatok csupán kis százalékát okozza is a HPV, ez nagyszámú beteget jelent.

K apcsolódó cikkek:
Hogyan pusztít a HPV?
A tüdőrák fajtái és típusai

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top