A nemdohányzók szerint szükséges a dohányzás korlátozása

Tízből négy 4 lakos teljes mértékben egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel, további közel 50 százalékuk a korlátozás szükségességét támogatja, de a tervezett intézkedést túlzónak tartja – derül ki egy friss kutatásból.

Az intézkedés értelmében 2012. január 1-jétől tilos lesz a dohányzás a közforgalmú intézményekben – többek között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.

A dohányosok ötöde nem ért egyet a tervezettel

A dohányzók és nemdohányzók véleménye ebben a kérdésben jelentős különbséget mutat. Ez előbbi csoportban ugyanis 20 százalékos a teljes mértékben elutasítók aránya, és jelentős többségük (60%) inkább csak a korlátozás szükségességével ért egyet, de a megadott feltételek mellett túlzónak tartja azt. Az intézkedéssel szemben főként az erős, naponta legalább több mint 20 szál cigarettát elszívók és a legfiatalabbak a legelutasítóbbak.

A nemdohányzók üdvözlik a kezdeményezést

A cigarettával nem élők esetében az arány – nem meglepő módon – azok irányába tolódik el, akik maximálisan egyetértenek a törvénnyel, és nagy többségük nem tartja túlzónak a korlátozásokat.

A végzettség emelkedésével nő az intézkedéssel teljes mértékben egyetértők aránya: az alapfokú végzettségűek több mint fele, míg a felsőfokúaknál ez az arány 68%. Érdekesség, hogy a legfiatalabb (18-35 év) körében lényegesen magasabb (76%) a maximálisan támogatók aránya, mint idősebbeknél.

A nemdohányzók 51 százalékát egyébként kifejezetten zavarja a cigarettafüst, és ha csak teheti, kifejezetten kerüli a füstös helyzeteket. További 41 százalékukat is irritálja, de ha szükséges alkalmanként elviseli. Csupán egy kisebbséget nem zavarja egyáltalán, ha dohányoznak a környezetében.

A Szinapszis Kft. 2011 októberében online, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság dohányzással kapcsolatos véleményét, attitűdjét. A kitöltők száma összesen 664 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+) és nem alapján országosan reprezentatív.

Kapcsolódó cikkek:
Dohányzás: nemcsak tüdőrákot, mellrákot is kiválthat
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Inkább 2 kiló, mint 20 cigi
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top