A rák túlélői is a szűrést tartják fontosnak

Fejér megye és Székesfehérvár daganatos megbetegedései nagyjából olyan arányban fordulnak elő, mint az országban. A szűrővizsgálatok viszont nagyon fontosak – hangzott el a napokban, a Rákellenes Világnap apropóján.

– Először 2002-ben kaptam levelet a mellrákszűrésről, elmentem és attól kezdve minden alkalommal. 2006-ban derült ki, hogy rosszindulatú daganatom van. Szörnyű időszak volt, a kemoterápia különösen megviselt. Kellett az orvos és a család segítsége. Most már rendben vagyok – mondta el a Rákellenes Világnap alkalmából, a Fejér megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve által szervezett sajtótájékoztatón a Kézenfogva Klub a daganatos betegekért egyik túlélő tagja, akit a Fejér Megyei Hírlap Online internetes hírportál cikke idéz.

A daganatos megbetegedések hazánkban, de Európában is vezető haláloknak számítanak – tájékoztatta a résztvevőket Sólyom Olimpia, a Nemzeti Rákregiszter vezetője. Csak a keringési betegségek okoznak hazánkban nagyobb arányban halált. Európában a 65 év alatt elhunytak 35 százaléka daganatos betegség következtében veszíti életét. Köszönhető ez annak, hogy elhízottak vagyunk, magas a dohányosok aránya, csakúgy, mint az alkoholt fogyasztóké, s ma már a nőkre is igaz ez utóbbi megállapítás. Az okok között szerepel még a mozgáshiányos életmód. Pedig ma már egy sor program szolgálja a megelőzést. Ez a legfontosabb, megakadályozza a betegségek létrejöttét és olcsóbb is, mint a gyógyítás.

Ma már vannak rendszeres szűrővizsgálatok. A mammográfia és a méhnyakrák szűrés működik, és nagy szükség lenne a vastagbélrák szűrésre is. A szakember szerint a tüdőszűrések helyett egyre inkább a CT-s vizsgálatokra kellene átállni, mert mire a hagyományos tüdőszűrés kimutatja a bajt, sokszor már késő. Jó irányba mutat a cigarettázási tilalom, de még sok tennivaló van a megelőzés terén. Tüdőrákos halálozásokban, megbetegedésben egyébként elsők vagyunk Európában. Mellrák terén a lista vége felé állunk, ennyit számít a szűrés bevezetése. Ugyanakkor a méhnyakrák gyakoriságában a negyedik helyen vagyunk, ez azt jelzi, javítani kell a szűrés hatékonyságán.

Székesfehérváron az elmúlt öt év átlagában mintegy 70 új emlőrákos megbetegedés történt, a méhnyakrák esetében ez a szám évi tíz körül van. A vastagbélrák észlelésének száma ma már a megyeszékhelyen eléri az évi százat, így itt is nagy szükség lenne a szűrővizsgálatokra – mondta el a feol.hu megkeresésére Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető. A mostanában 80 körüli tüdőrákos esetek száma az országos átlagnál jobb képet mutat, míg a többi mutatóban Fejér megye is a nemzeti átlagot produkálja.

A Rákellenes Világnap történetéről és évenkénti kiemelt témáiról Müller Cecília megyei tiszti főorvos beszélt. Amint fogalmazott, a figyelemfelkeltésről szól február 4-e. Megnőtt a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért kell közösen tenni ellene. “Az összefogásnak és a hosszú, kitartó megelőző munkának eredményt kell hoznia” – fogalmazott.

Östör Annamária székesfehérvári egészségügyi és sporttanácsnok arról szólt, hogy a városnak van egy elfogadott egészségfejlesztési terve. A szakemberek mellett a civil és társadalmi kapcsolatokat is felhasználva, közösen dolgoznak elsősorban a megelőzésre helyezve a hangsúlyt. Számos szűrővizsgálatot szerveznek évről-évre, emellett sok lehetőséget adnak az ingyenes sportolásra, a mozgással teli és egészséges életmódra is a fehérváriaknak. Székesfehérváron immár évek óta ingyenesen kapnak HPV-elleni védőoltást a 12 éves lányok.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Megelőzés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Mit (t)együnk mellrák ellen?
Sokkal többeknek meg kellene vizsgálni a vastagbelét

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top