A szorongás súlyosbítja a krónikus fájdalmat

A hosszan tartó, idült fájdalmat különösen nagy lelki teherként élik meg azok a betegek, akiknél a fájdalom nyomán szorongás is fellép.

A The Journal of Pain című szaklap legutóbbi számában nyilvánosságra hozott vizsgálatban brit kutatók arra keresték a választ, miként befolyásolja a szorongás azoknak a betegeknek a mindennapi életét és tevékenységét, akik krónikus fájdalom miatt állandó kezelésre szorulnak – tudósít a Medical Online. A kutatás másik célja annak meghatározása volt, hogy a fájdalommal való megküzdésre szolgáló háromféle stratégia (fájdalom elfogadása, törődés és érték alapú cselekvés) képes-e ellensúlyozni a szorongás nem kívánt hatásait.

A felmérésbe bevont 125 felnőtt résztvevő kérdőívet töltött ki, mely a fájdalom miatti szorongásra és az elfogadás mértékére kérdezett rá, emellett alkalmas volt a családi és baráti kapcsolatok, illetve a tanulás és a munka terén bekövetkezett változásokkal kapcsolatos értékek azonosítására, továbbá annak felmérésére, hogy a beteg mennyit foglalkozik fájdalmával (ennek megítélésében a skála egyik végén a “majdnem mindig”, míg a másik végén a “szinte soha” szerepelt).

Az eredmények egyértelműen azt jelzik, hogy szorongás meglétekor a betegek hevesebbnek élik meg fájdalmukat, és ilyen esetekben az idült fájdalom nagyobb mértékű lelki distresszt okoz. A szorongás bizonyult a legfontosabb tényezőnek annak előrejelzésében, hogy a későbbiekben milyen valószínűséggel jelentkezik depresszió, vagy szorul a beteg orvosi segítségre.

A megküzdési stratégiák elemzésekor kiderült, hogy ezek képesek ugyan csökkenteni azokat a nem kívánt hatásokat, melyeket a szorongás gyakorol a mindennapi tevékenység ellátásához szükséges funkciókra, de nem alkalmasak annak teljes semlegesítésére. Végső következtetésük szerint a megküzdési stratégiák a kognitív-viselkedésterápiás módszerekkel ötvözve mérsékelhetik a szorongás ilyen irányú ártalmait, és ezáltal javítják az idült fájdalommal élő betegek életminőségét.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelezõ!

Rák: miért kell, hogy fájjon?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top