A tisztiorvosok árgus szemmel figyelik a dohányzókat

A dohányzást szigorító, a jövő év januárjában hatályba lépő törvény betartásának majdani komoly ellenőrzésére készül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Paller Judit országos tiszti főorvos a dohányzásmentes világnap alkalmából a napokban tartott budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: még hét hónap van arra, hogy az egyének, a szervezetek és a hatóságok felkészüljenek a törvény életbe lépésére. Közlése szerint ez idő alatt az ÁNTSZ kidolgozza az ellenőrzés módszereit. Példaként kiemelte, hogy egy munkahelyen a füst és csikk egyértelmű jel, de emellett keresik azt a módszert is, amellyel nagy bizonyossággal kimutatható a dohányzás – vagyis az, hogy “történt-e égés – az adott helyiségben.

Paller Judit elmondta: a hatóság által kiszabott büntetés “kettős felelősségű”, ez azt jelenti, hogy ha valaki például egy munkahelyen rágyújt, akkor a munkáltatót és a munkavállalót is megbüntetik. A törvény szerint az egyénekre kiszabható bírság 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, míg szervezetek esetében 1,5-2,5 millió forint is lehet. Mint hozzátette, a törvény januári hatályba lépése után három hónapos türelmi időszak következik, csak áprilistól szabnak ki bírságot. Ettől függetlenül fokozott ellenőrzést terveznek, hogy megértessék, komolyan veszik a törvény betartatását.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy a parlament nem a dohányzók ellen, hanem a nemdohányzók védelmében fogadta el nagy többséggel a törvényt. A dohányfüst ugyanis rákkeltő és toxikus – szögezte le, hozzátéve:  ennek nincs minimális dózisa, minden légvételnek, minden slukknak egészségkárosító kockázata van.

Kiemelte: a tüdőrák okozta halálozások tekintetében Magyarország világelső, márpedig ennek kialakulása az esetek 90 százalékában összefüggésbe hozható a dohányzással. A törvényi szigorítás ezért három célt szolgál: a dohányzás csökkentését, a nemdohányzók arányának növelését, valamint a passzív dohányzás csökkentését.

Az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón Gauden Galea, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodáján belül a nem fertőző betegségek részlegének a vezetője, azt mondta: a törvénynek jelentős eredményei lesznek a gazdaságot és az emberek egészségét tekintve. Mint mondta, azon országok közül, ahol bevezették a szigorítást, már néhány hónapon belül 20-40 százalékkal csökkent a kórházakban a szívinfarktusos esetek száma.

Kapcsolódó cikkek:
Megalakult a tüdőrák elleni Harcosok Klubja
Tüdőrák: tiltakozás és gyógyítás
A nőknek is joguk lett a tüdőrákhoz
Mindenféle füst megviseli a tüdőt
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
A tüdőrák fajtái és típusai
Új gyógymódok, célzott biológiai kezelések tüdőrákban

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top