A virtuális vastagbéltükrözés hatékonyságát vizsgálták

A komputertomográfiás kolonográfia (CTC), más néven virtuális kolonoszkópia hasonlóan eredményes lehet a rák és a prekancerózus polipok kimutatásában a 65 éven felüliekben is, mint a standard vastagbéltükrözés – mutatta ki egy vizsgálat.

Ez az eredmény összhangban van egy korábbi kutatással, amely igazolta, hogy a CT kolonográfia első kolorektális rák szűrési lehetőségként is használható az 50 évesnél idősebbekben, azonban ezt nem vizsgálták külön a 65 évesnél idősebbekre vonatkoztatva – számolt be az eredeti híradás nyomán a Medical Online.

A CT kolonográfia a virtuális realitás technikáját használja fel, hogy háromdimenziós képet alkosson a bélről, ami lehetővé teszi az egész vastag- és végbél alapos és minimálisan invazív vizsgálatát.
– A mostani másodlagos elemzés célja az volt, hogy megnézzük, hogy a CT kolonográfia polipdetekciós teljesítménye a 65 évesnél idősebbekben is olyan jó-e, mint általában az 50 év felettiekben. A két korcsoport között semmiféle különbséget nem találtunk. A CT kolonográfia tehát tökéletesen megfelel kolorektális szűrésre az idősebb korcsoportnak is – mondta el dr. C. Daniel Johnson, az USA beli scottsdale-i Mayo Klinika munkatársa, a vizsgálat vezető kutatója.

Az említett vizsgálatba 2600 50 évesnél idősebb személyt vontak be 15 USA-beli egészségügyi központból, hogy összevessék a modern CT kolonográfia eredményességét az „arany standard” módszerével, a kolonoszkópiáéval. A CT kolonográfia az 1 cm-nél nagyobb polipok 90 százalékát kimutatta (ezekből lesz a legnagyobb valószínűséggel rák), de nagy pontossággal fedezte fel a fél cm-es polipokat is.

A mostani másodlagos elemzésben 477 személy szerepelt, valamennyien 65 évesnél idősebbek. A nagy polipok aránya szignifikánsan magasabb volt körükben, mint a 65 év alattiakban (6,9, illetve 3,7 százalék), s ha a közepes nagyságú (6–10 mm-es) polipokat is számításba vették, akkor ezek és a nagy polipok előfordulási gyakorisága összesen 12,6 százalék volt az idősekben – áll az eredeti közleményben.

Az Egyesült Államokban a kolorektális rák a harmadik leggyakoribb rákfajta és a rákos halálozás második leggyakoribb oka. Mégis, a szűrés megkérdőjelezhetetlen haszna ellenére, az 50 évesnél idősebb amerikaiak millióit nem szűrik kolorektális rákra.

Kapcsolódó cikkek:
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Vastag- és végbélszűrés
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot
Vastagbélszűrés: a beteg dönthet a vizsgálatokról
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
A sebészek a béltükrözést pártolják
A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top