Az EGFR gátlás eredményei a tüdőrák kezelésében

Egy új vizsgálati szer négyszeresére nyújtja a progressziómentes túlélést a tüdőrákos betegek egy részénél, akik jelentősen tovább élhetnek a kezelésnek köszönhetően. A hatóanyagot tanulmányozó nemzetközi vizsgálat frissített eredményeit nemrégiben ismertették a Chicagóban megrendezett Mellkasi Onkológia Szimpóziumon.

Az új terápiát úgynevezett nem kissejtes tüdőrákos EGFR pozitív betegek esetén vizsgálták, ami a legelterjedtebb tüdőráktípus világszerte. Ebben az esetben a rákos sejtek fokozott szaporodásáért az epidermális növekedési faktor receptorok (EGFR) felelnek, amelyek nem kissejtes tüdőráknál a ráksejtek 70-80 százalékában nagy mennyiségben megtalálhatóak. A vizsgált hatóanyag gátolja ezen receptorok működését, ezáltal jelentősen javítva a betegek túlélési esélyeit.

A Chicagóban nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményei alátámasztották, hogy a progressziómentes időszak, azaz a daganat ismételt növekedéséig eltelt idő és a túlélési arány emelkedett a placebóhoz képest. A daganat jobban kontrollálható és több esetben érhető el zsugorodás, emellett az egyéb olyan kellemetlen tünetek, mint köhögés, légszomj, és mellkasi fájdalom jelentősen javultak, progressziójuk csökkent.

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb és legnagyobb halálozással járó daganat, amely évente 1,6 millió új daganatos esetért felelős, és 1,4 millió haláleset történik tüdőrák miatt. Magyarországon ez az adat 8-10 ezer főre tehető, ami a népesség számához viszonyítva azt jelenti, hogy világelsők vagyunk.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top