Az ország leghosszabb rózsaszín egészségszalagja a mellrák ellen

Közel 200 kilométernyi valóságos és virtuális szalagüzenet született országszerte majd’ 3000 ember tollából a ’Szalagcímem a mellrák ellen’ kampány keretében. A szalagokat október 28-án délután 3 órakor, a hagyományos mellrák elleni lánchídi sétán fogták össze, megalkotva az ország legnagyobb egészségszalagját.

Idén bárki részese lehetett az Egészség Hídja mellrák elleni kampányának, aki felírta valóságos vagy a Facebookon található virtuális szalagokra a mellrák elleni figyelemfelhívással kapcsolatos üzenetét a szűrések, az önvizsgálat vagy a kockázatcsökkentő egészséges életmód témájában. A kezdeményezésbe bevonták a parlamenti frakciókat, öt minisztériumot (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi Minisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium), sportolókat, művészeket és újságírókat, hogy egy igazán széleskörű összefogás jöjjön létre a társadalommal karöltve. Az Egyesületet alapító szakmai civil szervezetek saját rendezvényeiken és vidéki figyelemfelhívó sétákon gyűjtötték az üzeneteket, míg Budapesten és vidéken több szórakozóhely, cég, hotel szállt be a kampányba.

„Az alulról jövő kezdeményezés azt bizonyítja, hogy a társadalomnak fontos a nők egészsége és a mellrák ügye, ami független a politikától, a gazdasági helyzettől. Az idei reklámunk hangsúlyozza, hogy mivel mindenkinek az életében van legalább egy fontos nő, ezért ez nem csak a nők ügye, hiszen ha egy nő megbetegszik, az az egész családot érinti, ezért beszéljünk a szeretteinkkel erről a témáról. A cél, hogy egyre több 45-65 közötti nő vegyen részt az államilag finanszírozott, kétévente esedékes szűréseken.” – hangsúlyozta az eseményen Körtvélyes Éva, az egyesület elnöke.

Az idei rendezvényen kiemelt szerepet kapott a szalag az aktivitásokban is: a résztvevők a Széchenyi téren megformálták a mellrák nemzetközi jelképét, majd a Lánchíd közepén az egyesület vezetői, támogatói és arcai vezették végig önkéntesek közreműködésével az ország minden részéből összegyűjtött szalagokat, megalkotva ezzel a legnagyobb és egyben legszemélyesebb egészségszalagot. Akinek nem volt alkalma korábban, a helyszínen is felírhatta gondolatát a szalagra, de ezzel nem zárult le a kampány: a Facebookon továbbra is alkalma adódik bárkinek megtoldani az ország szalagját.

A Szalagavató találkozón részt vettek az egyesületet alapító civil szakmai szervezetek, a támogató cégek képviselői és az ügy pártsemlegességét alátámasztva a politikai élet mindkét oldalának több szereplője is. Az egyesület arcai mellett művészek, sportolók is jelen voltak, illetve a programon részt vett az Egyesület korábbi fővédnöke, Dobrev Klára. Az Egyesület fővédnöke 2012-től Áder Jánosné Herczeg Anita.

Kapcsolódó cikkek:
Emlők önvizsgálata: okostelefon segít megtalálni a gyanús csomókat
Hogyan csökkenthető a mellrák kockázata?
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
A mellrák nem egyetlen betegség: tíz altípust is elkülönítettek
Az emlőrák előfordulása

 

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top