Mellrákszűrő melltartó?

Az eddiginél korábbi stádiumban és könnyebben képes kimutatni az emlőrákot egy detektorokkal és adatrögzítővel felszerelt melltartó, amelyet hamarosan piacra dobhatnak az Egyesült Államokban.

A First Warning System elnevezésű rákszűrő melltartó kifejlesztése mintegy két évtizeden át tartott. A vizsgálat során a páciensnek legalább 12 órán át magán kell viselnie a szöveti elváltozások után kutató alsóneműdarabot – adta hírül az MTI cikke.

A szerkezet nagyobb hatékonysággal mutatja ki a daganatokat, mint a mammográfiás vizsgálat, amely számára Margaret Chen mellráksebész szerint az elváltozások nemritkán csaknem észrevehetetlenek.

“Az szeretnénk, ha a szerkezetet már 18 éves kortól alkalmaznák a nők éves szűrésén” – jelentette ki a melltartóba applikált szerkezetet kidolgozó Matthew Bernardis.

A melltartó nem sugároz, nem nyomja össze az emlő szöveteit és nem invazív, ezért rutinszerűen alkalmazható. A szerkezet, amelynek forgalmazását a várakozások szerint egy éven belül jóváhagyhatja majd az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA), az előzetes kalkulációk szerint mintegy 200 dollárba (44 ezer forint) kerül majd.

A hírt természetesen helyi értékén kell kezelni, egyelőre csak mint érdekességet, hogy milyen irányba is folynak kutatások, kezdeményezések világszerte.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák: egyre fiatalabban oda kell figyelniük a nőknek a melleikre
A mellrák végre nem tabutéma
Mit (t)együnk mellrák ellen?
Emlők önvizsgálata: okostelefon segít megtalálni a gyanús csomókat
Mellrák: semmit sem szabad halogatni

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top