Mellrákszűrés határon túli együttműködéssel

Mellrákellenes programra nyert több mint 500 millió forintos uniós támogatást a hódmezővásárhelyi kórház. A projekt révén Szentesen és a romániai Aradon is lesznek fejlesztések.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, az önkormányzat támogatásával megvalósított Egészséges Vásárhely Program az eddig elért sikereknek köszönhetően terjeszkedhet a város- és országhatárokon túl. A beruházás keretében Hódmezővásárhelynek ugyanis partnere lesz Szentes, valamint Arad is – adta hírül az MTI cikke.

Az igazgató ismertette, hogy 1,78 millió eurót nyertek el rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztésére a hódmezővásárhelyi és a szentesi kistérségben, illetve Aradon. Hódmezővásárhelyen 852 ezer euróból, azaz csaknem 250 millió forintból, Szentesen 530 ezer euróból, azaz több mint 150 millió forintból, Aradon pedig 400 ezer euróból valósulnak meg fejlesztések.

Elhangzott: a projekt során Hódmezővásárhelyen eddig a nők 67 százaléka vett részt szűrésen, ezt az arányt szeretnék 70 százalék fölé emelni, Szentesen az országos átlagot elérő 43 százalékot növelnék, míg Aradon az a cél, hogy megteremtsék a szűrési lehetőséget, ott ugyanis szervezett keretek közt eddig ilyen nem volt.

Székely Orbán Csaba, a program aradi projektmenedzsere elmondta: évente 120 nő hal meg a megyében a mellrákban. Ezen a helyzeten szeretnének javítani.

A 16 hónapig tartó projekt keretében mindhárom helyszínen korszerű mammográfiás készülékeket vásárolnak, képzéseket tartanak, és megosztják egymással a tapasztalatokat a szűrés-szervezésben és a betegség kezelésében, utógondozásában.

Az emlőrák az egyik leggyakoribb halálos daganatos betegség: becslések szerint, ha a jelenlegi tendencia nem változik, a következő 25 évben világszerte 25 millió nő lehet mellrákos, és közülük tíz millióan bele is halnak a betegségbe. Magyarországon évente több mint 2000 nő hal meg ebben a betegségben.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrákszűrés: nők ezreit menti meg évente!
Magyar-román ultrahang, CT, mammográfiai fejlesztés Makón
A mellrák nemcsak az idősebb nők betegsége
Emlők önvizsgálata: okostelefon segít megtalálni a gyanús csomókat
Mit (t)együnk mellrák ellen?
Sugárterápia Szeged és Temesvár együttműködésében

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top