Daganatgátló szereket fejlesztenek és tesztelnek

Természetes eredetű, gyógyszerként alkalmazott hatóanyagokat, a daganatsejtek osztódását gátló szereket tesztelnek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében.

– Daganatsejtek fenntartására, tesztanyagok tumorellenes hatásának vizsgálatára alkalmas sejtkultúra egység épült ki az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében. Ez az egyik eredménye a 2003 és 2005 közötti pályázatunk sikerének. A tesztelt anyagok együttműködés keretében kerülnek hozzánk, a legtöbb az SZTE Farmakognóziai Intézetéből és Szerves Kémiai Tanszékéről. Előbbi intézetből növényi kivonatok és az azokból izolált tartalomanyagok, utóbbiból pedig természetes vegyületanalógok – elsősorban szintetikus szteroidok – kerülnek ki – számol be munkájukról a Délmagyarországnak Zupkó István tanszékvezető egyetemi docens. – A vizsgálatok jelentőségét az adja, hogy a gyógyszerként alkalmazott hatóanyagok körülbelül kétharmada természetes eredetű. Ez az arány a tumorellenes hatóanyagoknál mintegy 80 százalék.

– Első lépésként a tumoros eredetű sejteken kiszűrjük azokat az anyagokat, gyógyszerjelölteket, amelyek már alacsony koncentrációban is gátolják a daganatsejtek osztódását. Hatékony növényi kivonatok esetében a biológiai hatás követésével megkíséreljük elemeire bontani a kivonatot és eljutni a tiszta vegyületig – magyarázza a tanszékvezető. – Egy új, biológiai hatást hordozó vegyület felismerése önmagában is érdekes, az esetleges félszintetikus analógok azonban tovább növelhetik a találat jelentőségét. Szintetikus eredetű vegyületek esetében a kapott eredmények alapján megkíséreljük optimalizálni a hatást.

– Az ígéretes anyagok hatásmechanizmusának feltárása nagy kihívás, ugyanakkor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jelenleg rendelkezésre álló molekuláknál hatékonyabbakat tervezzünk – közli Zupkó István. – Az elmúlt pár évben ehhez intézetünkben beállítottunk néhány alapvető molekuláris farmakológiai módszert. A saját kapacitásaink hiányosságait pedig kooperációkkal próbáljuk pótolni.

Kapcs olódó cikkek:
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Folyamatosan keresik a daganatsejtek támadható pontjait
Originális gyógyszerek: meddig tartson a szabadalmi védettség?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top