Egészségmegőrzés: mi a fontos a svédeknek?

2009 második félévében Svédország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az egészségügy területén elsősorban az uniós polgárok egészségének megőrzésére összpontosítanak a svédek, de a betegmobilitási irányelvről szóló tárgyalásoknak is kitüntetett figyelmet szentelnek.

Amint arról a Medical Tribune orvosi szaklap beszámolt, várhatóan napirendre kerülnek a határon átnyúló ellátásban részesülő betegek ellátási költségei visszatérítésének feltételeiről, valamint az EU-tagállamok jövőbeni együttműködési lehetőségeiről szóló egyezménytervezetek is.

Az orvoslás területén az antibiotikum-rezisztencia kerül a fókuszba; a svéd elnökség célja, hogy döntés szülessen az új antibiotikumok kifejlesztésére vonatkozó innovatív utak kereséséről. A hamisított gyógyszerek elleni küzdelem érdekében az elnökség tovább akarja fejleszteni a gyógyszerfelügyeleti intézkedéseket. Egy másik fontos kérdés az EU alkoholstratégiájának megvalósítása. A Bizottság hamarosan megjelenteti első, ezzel kapcsolatos nemzeti és európai szintű jelentését, melynek hosszú távú célja, hogy prevenciós erőfeszítéseket tegyenek az alkohol okozta károk csökkentésére.

Kapcsolódó cikkek:
Mennyien küzdenek a rákkal Európában?
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
Világméretû küzdelem az emlõrák ellen
Az emberek fele rákbeteg lesz?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top