Egyszer nanorobot is segítheti a rákgyógyítást

A világ első rákfelismerő és gyógyító nanorobotját fejlesztették ki dél-koreai tudósok – adta hírül az MTI. A Csonam Egyetem kutatócsoportja génmódosított baktériumokat használt, melyek a rákos sejtek környezetében túlzottan termelődő speciális anyagokra vagy fehérjékre (mint például a VEGF, vagyis a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor, tehát a daganatok érnövekedését elősegítő faktorok) képesek rátalálni – adta hírül a dél-koreai Tudományos, Informatikai és Tervezési Minisztérium.

Ha az anyagokat felismerték, baktériumok egy három mikrométeres (a méter milliomod része) robotot indítanak be, mely a rákos sejtekhez érve automatikusan gyógyszerrel permetezi be őket. A kutatás új utat kínál a rák diagnózisára és gyógyítására: a nanoméretű robot képes aktívan mozogni, sőt a rákellenes gyógyszereket egyenesen a daganatsejtekhez tudja juttatni. Ez a világ első, aktív orvosi kezelést végző nanorobotja.

A laboratóriumi tesztek eredményei szerint a nanorobot csak a daganatok egy bizonyos tömörnek nevezett fajtáinak – például mellrák, vastagbélrák és végbélrák – kimutatására képes, ám kidolgozói úgy vélik, a készülék továbbfejleszthető, hogy korábbi stádiumukban felismerje és gyógyítsa a rák különböző típusait. A bejelentés persze ma még messze áll attól, hogy a klinikai rutinban alkalmazható újításról lehetne beszélni, a hír inkább annak érzékeltetésére alkalmas, hogy mennyi fronton és megközelítésből folyik világszerte a különféle ráktípusok minél hatékonyabb kezelési lehetőségeinek kutatása.

Kapcsolódó cikkek:
Okostelefonos alkalmazások az egészség szolgálatában
Hosszabb élet a gyógyszerek által
Genetikai kristálygömb: akarjuk tudni meddig élhetünk?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top