Tüdőműtétet (is) végeznek a kulcslyukon keresztül

Budapesten találkoztak a magyar mellkassebészek, hogy a minimal invazív mellkassebészet aktuális kérdéseiről értekezzenek és közösen tekintsenek meg online műtői közvetítés segítségével egy kulcslyuksebészeti módszerrel elvégzett tüdőműtétet.

A szeptember 26-án az Országos Onkológiai Intézetben tartott szakmai tanácskozást prof. dr. Kásler Miklós, az intézet főigazgatója nyitotta meg, majd dr. Gajdácsi József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese ismertette a szakma finanszírozásban várható változásokat. A rendezvény meghívottja volt prof. Rene Petersen világhírű dán mellkassebész, a kulcslyuksebészet úttörője.

Előnye a kulcslyuksebészeti módszernek, hogy jelentősen kisebb a műtét utáni fájdalom, rövidebb a kórházi tartózkodás, és természetesen hamarabb elkezdhet dolgozni a páciens. A résztvevők megállapították, hogy a magyar mellkassebészet továbbra is a nemzetközi élvonalba tartozik, amihez természetesen elengedhetetlenül szükséges a megfelelő intézményi és finanszírozási támogatás.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
A tüdőrák kezelése: műtét és sugárkezelés
Tüdőrák: célzott biológiai terápiák

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top