Elemzik a nemdohányzó tüdőrákos betegek leleteit

Több száz ember DNS-kódjának elemzése révén megmagyarázható, miért lehet szokatlan módon néhány nemdohányzó is kitéve a tüdőrák kockázatának. A tüdőrák ugyan döntő többségében a cigarettázókat érinti, de ritkábban előfordul olyan embereknél is, akik nem dohányoznak.

A tüdőrákos betegek mintegy 10 százaléka nemdohányzó, vagyis olyan ember, aki egyetlen szál cigarettát sem szívott el életében, vagy egész életében legfeljebb 100 szálat szívott el. Amint arról a Medipress híradása nyomán az Egészségtükör ír, a nemdohányzókra leselkedő kockázat vizsgálatát meglehetősen elhanyagolják a rákkutatás területén, ahol a kutatók sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a lényegesebb nagyobb számú tüdőrákos dohányosoknak.

A rochesteri Mayo Klinika orvostudományi egyetemén dolgozó genetikusok Ping Yang vezetésével a 754 nemdohányzó, tüdőrákos illetve egészséges alany részvételével végzett vizsgálat során két sokatmondó genetikai variánst mutattak ki a 13-as kromoszómán. A tanulmány szerint e variánsok megléte közel 60 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát. A variánsok a jelek szerint visszaszorítják a GPC5 fehérje szintjét, amely a sejtosztódásban játszik szerepet.

További kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez és ahhoz, hogy kiderítsék, miért alakul ki tüdőrák a nemdohányzókban. Az egyik elmélet szerint a genetikai fogékonysággal rendelkező emberekben valamilyen közös, egyelőre azonosítatlan kiváltó esemény hatására fejlődhet ki a tüdőrák. A valószínűsíthető kiváltó tényezők közé tartozik a passzív dohányzás, a környezetszennyező anyagok, az arzén és a humán papillomavírus is.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős
A HPV és a tüdőrák összefüggéseit is vizsgálják
Tüdőrák: még mindig borzasztóan sok a haláleset
A tüdőrák fajtái és típusai

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top