A daganat érképzésének gyógyszeres gátlása

Érképzés gátlás azt a forradalmi újítást jelenti, hogy ma már gyógyszeresen képesek vagyunk az új daganatos erek képződését meggátolni azáltal, hogy elvágjuk a daganat tápanyag utánpótlását biztosító érhálózatot. A gyógyszer hatását úgy lehetne szemléletesen leírni, hogy a daganatnak éppannyira szüksége van érellátásra, mint egy hadseregnek utánpótlásra.
Ha a daganat érellátását lebombázzuk, megszakítjuk a utánpótlási útvonalakat, azaz ereket, a daganat tápanyag hiányában “éhezik”, majd sorvadni kezd, így a növekedése saját erek nélkül megáll.

Érképződés gátlás
Érképződés gátlás

2006 óta Magyarországon is elérhető az a gyógyszeres érképződést gátló kezelés, mely specifikusan megköti a daganat által termelt érnövekedést előidéző anyagokat, ezáltal megakadályozza a daganat érképzését. Az új erek képződése megáll, a daganat nem tud tovább növekedni, a daganat kezd visszafejlődni. Fontos megjegyezni, hogy az érképződést gátló kezeléssel nem kell addig várni, amíg az egyéb kezelések kudarcba fulladnának, hanem a jobb hatás elérése érdekében minél korábban el kell kezdeni adni.

Infúzió
Infúzió

Az érképződést gátló kezelés egy korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé. Nincsenek a kemoterápiára jellemző mellékhatásai (hajhullás, fokozott hajlam fertőzésekre stb.), a hatásmechanizmusából adódóan más jellegű mellékhatásai vannak, amiket a kezelőorvos nyomon tud követni a gondozás során. Kemoterápiával célszerű együtt alkalmazni, és együttes alkalmazásukkal a jelenlegi leghosszabb túlélési eredmények érhetőek el, jó életminőségben.

Érképződést gátló kezelés infúzióban kerül beadásra, 2-3 hetenként adagolva.

Érképződést gátló kezelés ma már az áttétes vastagbél- és végbélrákon kívül áttétes emlőrákban is engedélyezett, szintén első vonalbeli kezelésként.

Top