Fontos kérdések és válaszok a tüdőrákról

Az utóbbi évek hazai statisztikai adatai alapján elmondható, hogy a daganatos megbetegedések száma évről évre kétségbeejtően nő.

Az évenkénti kötelező tüdőszűrés segít abban, hogy időben felfedezzék a daganatot, ezért fontos, hogy mindenki megjelenjen a szűrővizsgálaton. A korai felismerés kulcsfontosságú – idézi az Elixír Online cikke Dr. Bencze Zoltánt –, a betegség ugyanis rendkívül gyors lefolyású lehet, és igen hamar képezhet áttéteket. A versenyt csak úgy vehetjük fel vele, ha a szakemberek időben diagnosztizálják.

Milyen tényezők növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát?

Egyértelműen kedvez a daganat kialakulásának a rendszeres és nagymértékű dohányzás, de gyakrabban fordul elő a hosszan tartó légúti megbetegedésben szenvedők körében is. A genetikai vizsgálatok egyértelműen még nem mutattak rá arra, hogy az öröklődésnek szerepe lenne a betegség kialakulásában, de biztos, hogy az életmód mellett genetikai tényezők is szerepet játszanak, hiszen a nemdohányzók körében is előfordul a betegség, és egyes családoknál halmozottan is megjelenhet a tüdőrák. Mint minden rákos megbetegedésnél, a tüdőráknál is nagy jelentőségű a korai diagnosztizálás.

Milyen eljárásokkal deríthető fény a tüdődaganat jelenlétére?

Legtöbbször az ernyőszűrő-állomásokon készített röntgenfelvételekből derül ki, hogy valamilyen elváltozás található a tüdőben, de a képalkotó eljárások közül kiemelkedő még a komputertomográf (CT) alkalmazása. Ha a röntgenfelvétel vagy a CT-vizsgálat elváltozást mutatott, szövettani vizsgálatokra van szükség, ez pedig hörgőtükrözéssel, illetve tüdő-biopszia alkalmazásával történhet.
A tüdőszűréseken évente egyszer kell megjelennünk.

Milyen tünetek esetén fontos, hogy ezenkívül is tüdőgyógyászhoz forduljunk?

Mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, ha ismeretlen eredetű, hosszan tartó köhögés vagy rekedtség áll fenn, ha a beteget nehézlégzés kínozza, de a véres köpet is figyelmeztető jelnek számít. Természetesen ezek fennállása nem azt jelenti, hogy a páciensnek tüdőrákja van, az elváltozások utalhatnak más légzőszervi megbetegedésre is, melynek kivizsgálása és kezelése szintén nagyon fontos.

Minden esetben rosszindulatú a tüdődaganat?

Az esetek nagy részében sajnos rosszindulatú daganat képződik a tüdőben, a pontos diagnózis a szövettani vizsgálat eredménye alapján állítható fel. Amennyiben lehetséges, a daganatot el kell távolítani a szervezetből.

Milyen típusai vannak a tüdőráknak?

A daganatoknak három különböző típusa ismert: az úgynevezett mirigysejtes, a laphámsejtes és a kissejtes megbetegedés. Eltérő az adott típusok érzékenysége a kemoterápiára, illetve a sugárkezelésre, más-más a lefolyásuk ideje és a daganatok terjedésének mértéke.

Miért nagy jelentőségű a korai stádiumban történő felismerés?

A tüdőrák rendkívül gyors lefolyású betegség lehet, és könnyen adhat áttéteket a szervezet különböző pontjaiban, akár néhány hónap leforgása alatt is. Leggyakrabban a mellékvesére, az agyra, a csontvelőre vagy a májra terjed át. Ha már kialakultak az áttétek, a beteg sajnos nem operálható, gyógyításához egyéb eljárásokra lesz szükség.
 
Az operáción kívül hogyan segíthetnek még a betegeken?

A műtéti eljárás helyett a kemoterápiát, illetve a sugárkezelést hívják segítségül. Tüdőrákos betegeknél gyakran alkalmazzák az úgynevezett szendvicsterápiát, melynek lényege, hogy két kemoterápia után sugárkezelést kap a beteg, melyet ismét két kemoterápia követ. Ahhoz, hogy a páciens operálható-e, vagy a fenti beavatkozást kell választani, ismerni kell a daganat nagyságát, pontos elhelyezkedését, tehát amellett, hogy képződött-e már áttét, fel kell mérni a tumor hozzáférhetőségét is. Mindezek mellett meghatározó a beteg fizikai állapota is: hiába találják úgy, hogy a daganat eltávolítható, ha a páciens szíve nem elég erős a beavatkozáshoz.

Mi történik azokkal, akik alkalmasak az operációra?

A műtét előtt mindenképpen fel kell mérni a tüdő kapacitását, tudni kell, hogy képes-e továbbra is funkcionálni, ha eltávolítják a daganatot. A tumor helyétől, méretétől függ, hogy mennyire radikális beavatkozás szükséges. Bizonyos esetekben elegendő egy kis éket kimetszeni a tüdőből, máskor azonban indokolttá válhat egy-egy lebeny vagy rosszabb esetben az egyik tüdő eltávolítása.

Gyakran fordul elő, hogy a daganat ismét kialakul?

Az időben történt felismerés, a jól elvégzett műtét vagy egyéb gyógyító beavatkozás eredményessége csökkenti a daganat kiújulásának esélyét, ennek ellenére sajnos nagy számban fordul elő, hogy a páciensek visszaesnek. Ennek oka az, hogy a betegség képezhet olyan mikroszkopikus áttéteket, melyek az adott vizsgálatok során még nem láthatók, később azonban előfordulhat, hogy azok a sejtek is burjánzani kezdenek.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák: Magyarország a világelső
A tüdőrák fajtái és típusai
A tüdőrák kezelése: műtét és sugárkezelés
Tüdőrák: sokkal kevesebb beteg lehetne!
Tüdőrák
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top