Hamis gyógyszerek: jobb üzlet a heroinnál?

A nemzetközi szinten forgalomba kerülő gyógyszerek 10-25 százaléka, az interneten kínált készítmények több mint 50 százaléka lehet hamisítvány. A hamis gyógyszerek évente akár 1 millió ember halálát is okozhatják.

A hamisítás nemcsak az úgynevezett életmód-gyógyszereket (például potencianövelők) érintik: antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, allergia elleni és hormontartalmú készítmények egyaránt előfordulnak, ám arra is volt már példa, hogy valaki daganatos betegeknek kínált hamis rákgyógyszereket.

A US Pharmacist főszerkesztőjének, „A hamis gyógyszerek valódiak” című írását idézi friss bejegyzésében a Secure Pharma Chain blogja. A cikk őszintén taglalja a gyógyszerhamisítás veszélyeit, miközben a probléma kezelését sürgeti.

Amint arra a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) emlékeztet, a  hamis gyógyszerek problémája először 1985-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kenyában rendezett konferenciáján kapott nyilvánosságot. Azóta napirenden van a kérdés, bár a probléma elterjedtsége és illegális terjesztése miatt valós mértékéről nem állnak rendelkezésre adatok. Egyes becslések szerint a világon forgalomba került gyógyszerek közül tízből egy lehet hamis, mások úgy vélik, akár minden negyedik készítmény hamisítvány lehet. Bár az arányokról vitatkoznak, abban gyakorlatilag minden hozzáértő egyetért, hogy napjainkban az internet jelenti a hamisítványok terjesztésének fő motorját. A WHO szerint legkevesebb minden második, online hirdetett és eladott gyógyszer hamisítvány.

A hamisítók nem nagyon tesznek különbséget a gyógyszertípusok között. A WHO szerint a hamis készítmények 60 százalékát olyan népszerű termékek teszik ki, mint az antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, allergia elleni és hormontartalmú gyógyszerek. Ugyanakkor csak az elmúlt évben hamis fogyasztószerek, H1N1 vírus elleni gyógyszerek, sőt hamis sebészeti hálók nyomaira is bukkantak az Egyesült Államokban.

A hamis gyógyszerek gyártásával járó hasznot tekintve egyes gyártók úgy becsülik, hogy a hamis potencianövelő tabletták értékesítése például tízszer olyan magas profitot termel, mint a heroin terjesztése. Egy, a szerző által idézett volt FBI ügynök szerint a drogkereskedők a haszon reményében az Ecstasy gyártása helyett már inkább koleszterincsökkentőket készítenek. Összességében a szakértők úgy látják, hogy a gyógyszerhamisítás mintegy 75 milliárd dolláros üzletet jelent a hamisítóknak.

Egyes becslések szerint a hamis gyógyszerek évente egymillió ember halálát okozzák világszerte. Ennek és a fentebb ismertetett adatok okán rendkívül fontos, hogy az egészségügyi szakemberek felhívják a betegek figyelmét a problémára, figyelmeztessék őket az internetes vásárlás veszélyeire, és minden körülmények között óvatosságra intsék a fogyasztókat.

Kapcsolódó cikkek:
Hamis rákgyógyszerek is az interneten
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel
Kinek jusson korszerû gyógyszer?
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top