Hamis rákgyógyszerek is az interneten

Külföldről importált készítményekként hirdette az interneten a rákos megbetegedések kezelésére javallott hamis gyógyszereket egy kínai-amerikai kereskedő. A hamisítványokat többek között leukémiás, továbbá tüdő- és vesebetegeknek ajánlotta.

Amint azt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírül adta, összesen 4,4 millió dollár összértékű hamis rákgyógyszert gyártott és értékesített az a kínai-amerikai férfi, akit három társával együtt a kínai hatóságok a napokban vettek őrizetbe és helyeztek vád alá gyógyszerhamisítás gyanújával. Az Epoch Times beszámolója szerint a férfi 2003-ban szerzett amerikai állampolgárságot, miután az Egyesült Államokban befejezte posztdoktori képzését, majd 2008-ban kezdett el hamis gyógyszereket értékesíteni, miközben egy kínai biofarmakológiai cég ügyvezetőjeként dolgozott.

A gyanúsított külföldről importált receptköteles gyógyszerekként, az eredeti termékekhez képest egytized áron hirdette a hamisítványokat az interneten. Termékei között leukémia, veserák és tüdőrák kezelésére javallott gyógyszerek hamisított verziói szerepeltek. Gyógyszeripari szakértők szerint a most elkapott hamisító által forgalmazott hamis rákgyógyszerek csak töredékét képezik annak, ami Kínában, illetve a világ más országaiban ténylegesen forgalomba kerülnek.

A hír jól rávilágít arra, mennyire óvatosan kell közelíteni az internetes egészségügyi ajánlatokhoz, hiszen immár nemcsak a különféle életmódkészítmények vagy potencianövelők, hanem súlyos beteg embereknek szánt gyógyszerek nevével is visszaélnek.

Kapcsolódó cikkek:
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel
Kinek jusson korszerû gyógyszer?
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top