Hogyan lehet teljes életet élni sztómával?

Az Európai Sztómások Egyesülete (EOA) idén október 6-án tartja a sztómások világnapját. Hazánkban jelenleg több mint tízezer ember él ezzel a megváltozott állapottal. A sztóma a hasfalon kialakított nyílás melyen keresztül a széklet vagy a vizelet egy zsákba távozik. Ez elsőre elképzelhetetlennek tűnik, ijesztőnek, de sokaknak ez az egyetlen lehetősége az életre.

Leggyakrabban a végbél és a vastagbél daganatos betegségei miatt alakítanak ki sztómát, de szükség lehet a kialakítására gyulladásos bélbetegségek, bélműtétek esetén is, bizonyos betegségek esetén urosztóma is kialakításra kerülhet. Sokan a sztómát az öregkorhoz kötik, azonban ma már egyre több a fiatal, akár gyerek is, aki valamilyen okból ideiglenesen vagy véglegesen sztómássá válik.

Amint arról a Weborvos cikke is beszámol, itthon sajnos a sztóma még ma is tabunak számít, amiről senki nem szeret beszélni, ezért akiknek így kell élniük, sokszor szégyenlik állapotukat, a rengeteg téves információ pedig nem segít ebben. Sok sztómaviselő nehezen éli meg a változást, bezárkózik, nehezen vagy egyáltalán nem talál vissza a megszokott mindennapokhoz, pedig a sztómások is élhetnek teljes életet, csak meg kell találniuk új önmagukat.

A kezdeti időszak sokszor nehéz, meg kell szokni az új helyzetet, az eszközöket, a használatukat. Bár a mai sztómazsákok már nagyon modernek, könnyen használhatók, azért eleinte vannak nehézségek. Ha ezeken túljut a sztómaviselő, megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközöket, ápolószereket, rájön a saját praktikáira, akkor már minden sokkal könnyebb. Apróbb változtatások szükségesek, de visszatérhet a munkájához, sportolhat, úszhat, eljárhat szórakozni, sőt nők még gyermeket is vállalhatnak, ha nincs más problémájuk.

A sztómások világnapja alkalmából 2012. szeptember 28. 12-18 óra között a Novotel Budapest Congress-ben (1123 Budapest, Alkotás u. 63-67.) rendezik meg a Sztómaexpó elnevezésű rendezvényt, melynek célja, hogy az érdeklődők egy helyen kapjanak meg minden információt a sztómával, a sztómás élettel kapcsolatban. A már régóta sztómával élők megismerhetnek újabb termékeket, a leendő sztómaviselők és hozzátartozók összebarátkozhatnak a sztómaeszközökkel, mintacsomagot is igényelhetnek, ami segít a felkészülésben.

Információk a rendezvényről és a sztómával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Elégedettebbek az altatásban végzett béltükrözéssel
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top