Minél többen éljék túl a vastagbélrákot!

A Magyar Vöröskereszt területi szervezete és a Dorogi ILCO Egyesület a vastag- és végbélrák elleni küzdelem jegyében „Kék Napot” szervezett (a kék szalag a vastagbélrák elleni küzdelem jelképe, március pedig a vastagbélrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja). A rendezvény célja a figyelemfelhívás és a tabuk ledöntése volt.

A megjelenteket Magyarfalvi Imre, a huszonnyolc évvel ezelőtt a túlélők által alapított Dorogi ILCO Egyesület elnöke köszöntötte, majd a rendezvény fővédnökének felkért dr. Tittmann János mondott beszédet.

– Sokan vizsgálják az ember és a természet kapcsolatát, ami meglehetősen ellentmondásos. Ha pedig az ember önmagához való viszonyát kutatjuk, megállapíthatjuk, hogy életünk egyik legfájdalmasabb élménye az, amikor a szellem arra ébred, hogy a test cserben hagyja őt a korral vagy egy betegséggel bekövetkező változás miatt. A lélek ereje azonban a biológiai folyamatokat is képes befolyásolni. Az önök sorsa és egyesülete szép bizonyítékai annak, hogy a szellem, a maga erejével miként képes diadalmaskodni a test felett – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően Kovács Istvánné kereste a választ arra a kérdésre, hogy mit tehet egy civil szervezet, ha nincs vastag- és végbélszűrés Magyarországon. A Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöke sokkoló adatokkal állt elő: minden huszadik embernél számolni kell a betegséggel; az egy év alatt regisztrált mintegy tizenegyezer beteg több mint felével végez a kór.

– Ennek nem kellene így lennie! – hangzott a verdikt. A helyzet azonban addig biztosan nem változik, amíg az egészségmegőrzésre – ami ebben az esetben az állam által finanszírozott szűrővizsgálatot és a korai stádiumban történő diagnosztizálást jelentené – fordított összeg Magyarországon 460 euró/fő/év körül alakul. (Az európai átlag ennek a négyszerese – a szerk.) – A vastag- és végbélrák nem a halál szinonimája, csak akkor válhat azzá, ha nem beszélünk róla, nem teszünk ellene – világított rá Kovács Istvánné.

Dr. Pák Péter gasztroenterológus főorvos is megerősítette ezt, hiszen – mint mondta – időben történő felismerés és kezelés esetén kifejezetten jók a gyógyulási esélyek. Ennek fényében különösen aggasztó, hogy az orvosok a daganatok mintegy háromnegyedével előrehaladott stádiumban találkoznak..

A rendezvényen dr. Nagy András Péter, a Magyar ILCO Szövetség elnöke a szűrővizsgálatok tapasztalatairól, dr. Jankovich Mihály nyugalmazott főorvos a sebészeti ellátásról, dr. Varga Győző, a dorogi kórház főigazgatója – egyszersmind szakmai fővédnök – az időskori inkontinenciáról és annak kezeléséről tartott előadást, míg Magyarfalvi Imre „túlélése történetét” osztotta meg szépszámú hallgatóságával – számolt be a rendezvényről a Kemma.hu portál.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top