Illúzió, hogy könnyű leszokni a dohányzásról

A dohányosok többsége úgy véli, hogy a leszokás könnyű, csak akarni kell. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak legfeljebb 4-5 %-a teszi le sikeresen a cigarettát. A tudományos kutatások tapasztalatai szerint az egyéni, a csoportos és a telefonos tanácsadás lényegesen megnöveli a sikeres leszokás esélyét.

Amint arról a Weborvos beszámol, Dohányzás Leszokást Támogató Központban szakavatott tanácsadók térítésmentesen személyre szabott programszerű leszokás támogatást nyújtanak bizonyítottan hatékony módszerekkel. A Központban dolgozó tanácsadók az alapképzettségükön túl intenzív – legalább 30 órás – képzést kaptak a dohányzásról való leszokás elméletéről és gyakorlati aspektusairól.

A központ képzései tartalmilag és a tárgyalt témakörök tekintetében megegyeznek az európai és az amerikai leszokást támogató szakemberképző központok tanfolyamaival. A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ tagja a leszokásvonalak európai hálózatának (European Network of Quitline), és rendszeres szakmai kapcsolatot tart fenn a QUIT, Londonban működő leszokásvonallal is. A Központ vezető munkatársai közül ketten (Dr. Vajer Péter és Dr. Urbán Róbert) tagjai a Society for Research on Nicotine and Tobacco neves szakmai társaságnak.

A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ a leszokás támogatásának számos bizonyítottan hatékony módszerét kínálja a dohányosoknak 2010. január 1. óta: telefonos forródrót, programozott segítő támogató telefonos tanácsadás, egyéni konzultációs lehetőség, leszokást segítő csoportos tanácsadás, interneten alapuló támogatás.

A dohányosok támogatásán túl a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ feladatául tűzte ki dohányzásról leszokást támogató szakemberek képzését, amelynek formái: Egészségügyi dolgozók képzése a dohányzásról leszokást támogató rövid tanácsadás alkalmazására. Leszokást támogató szakemberek 30 órás képzése, amely az elmélet és gyakorlat integrációját nyújtja orvosoknak, pszichológusoknak, nővéreknek, egészségtantanároknak.

A központ munkatársai az elmúlt fél évben több mint negyven orvosoknak, közel húsz aszisztensnőknek szóló képzést, továbbképzést ismertető előadást tartottak. Közel 700 dohányossal sikerült kapcsolatot felvenni telefonon vagy az internet segítségével, 140-en kapcsolódtak be telefonos és több mint 30-an csoportos leszokástámogatási programba. Az előzetes eredmények alapján a sikeresen leszokók aránya hasonló a nemzetközi tapasztalatokhoz. Fontos megjegyezni, hogy az önerőből leszokni vágyók 3-5 százalékának sikerül végleg megszabadulni a cigarettától, míg segítséggel ez az arány akár meghatszorozható.

Az Európai Unió átlagához viszonyítva a magyar lakosságban több mint kétszerese a dohányzással összefüggő halálozás mutatója. A legújabb felmérés szerint Magyarországon a dohányosok 45-50 %-a szeretne leszokni a szenvedélyéről. Ugyanakkor 17% kész arra, hogy hat hónapon belül letegye a cigarettát, ami az összes dohányosra vetítve nagyjából 400 ezer dohányost jelent.

A Központ munkatársai várják mindazok jelentkezését, akiket valamilyen módon érint a dohányzás. Jelentkezni lehet az (1) 393-5170-es telefonszámon, a családi és szakorvosokon keresztül, s további információkat tartalmaz a www.leszokasvonal.hu oldal is.

Kapcsolódó cikkek:
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erõs méreg
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top