Januártól változott a társadalombiztosítási gyógyszerlista

3 százalékkal csökkent átlagosan január elsejétől 338 orvosság ára, ugyanakkor 417 készítmény térítési díja átlagosan 1,9 százalékkal lett több. A csökkentett árúak között fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, gombaellenes és bőrgyógyászati készítmények, antibiotikumok, csontbetegségekre való orvosságok vannak.

Amint arról a Világgazdaság beszámolt, arról is döntött a parlament, hogy egyszerűsítik az egyedi méltányosság alapján igényelhető gyógyszerhez jutást. A gyártók kérhetik a készítményük rendes támogatási rendszerbe történő bekerülését.

Az OEP gyógyszerlistája az év elejétől 23 új termékkel bővült. Az újonnan tb-listára kerültek között vannak a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a glaukóma, illetve a hangulatzavarok kezelésére alkalmas szerek.

A generikusok árversenyének 2007-es bevezetése jelentős megtakarítással járt a biztosító kasszájában. Kezdetben átlagosan 23-25 százalékkal esett több száz gyógyszer ára, ám tavaly már csak 737 orvosságé mérséklődött, átlagosan 7,5 százalékkal. úgy tűnik, a gyógyszercégeknek már nem éri meg tovább csökkenteni az áraikat, inkább kérik a készítmények tb-listáról való törlését.

Ezzel együtt az idén számos új generikum kerül piacra, hiszen originális változatuk szabadalmi védettsége lejár. Emiatt döntött úgy a kormány – illetve erősítette meg a döntést december közepén a parlament –, hogy új lehetőséget keres. Az úgynevezett salátatörvény részeként nemzetközi referenciaárat vezettek be. E szerint egy-egy generikus gyógyszerhatóanyag-csoportban az öt legolcsóbb európai uniós árhoz viszonyítják a hazai árakat. Ha ez utóbbiak 40 százalékkal meghaladják a nemzetközi átlagárat, úgy a biztosító megvonja tőlük a támogatást. Ettől árcsökkentést remél a tb, ám a hazai gyártók attól tartanak, veszélybe kerülnek az exportárak. Lapunk úgy tudja: mivel nem készültek el a részletes szabályok, ez az intézkedés csak ez év közepén léphet hatályba.

Kapcsolódó cikkek:
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel
Rákkutatás a betegek részvételével

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top